Na hlavný obsah

Turizmus v EÚ sa zotavuje rýchlejšie ako inde vo svete

Pomohli covidpasy i očkovanie.

Turizmus v EÚ sa zotavuje rýchlejšie ako inde vo svete
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rozsiahle využívanie covidpasov a úspešné očkovacie kampane pomohli turizmu v Európskej únii (EÚ) zotaviť sa z pandémie koronavírusu v tretej štvrtine tohto roka rýchlejšie než inde vo svete, uvádza sa v správe Organizácie Spojených národov, ktorú zverejnili v pondelok (29. 11.). Informovala o tom agentúra Reuters.

Medzinárodné príchody turistov vzrástli medzi júlom a septembrom vo svete o 58 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, aj keď to bolo o 64 percent menej ako v roku 2019 pred pandémiou, uviedol barometer Svetovej organizácie pre cestovný ruch (UNWTO) so sídlom v Madride.

Európa v tretej štvrtine tohto roka zaznamenala najlepší relatívny výkon, pričom medzinárodné príchody boli o 53 percent nižšie než počas letnej turistickej sezóny v roku 2019, píše Reuters.

„Nárast dopytu bol spôsobený zvýšením dôvery cestovateľov vďaka rýchlemu pokroku v oblasti očkovania a vďaka uvoľneniu obmedzení vstupu do mnohých destinácií,“ uvádza sa v správe UNWTO.

Covidpasy uľahčili voľný pohyb

Organizácia tiež dodala, že používanie covidpasov výrazne uľahčilo voľný pohyb v rámci Európskej únie (EÚ) a uvoľnilo veľký dopyt zadržiavaný po mnohých mesiacoch obmedzení v cestovaní.

„Napriek tomu zostalo tempo oživenia v sektore cestovného ruchu v treťom štvrťroku globálne nerovnomerné pre rôzne stupne obmedzení mobility, zaočkovanosti a dôvere cestovateľov,“ uvádza správa.

Pandémia oberie cestovný ruch o dva bilióny dolárov

Pandémia koronavírusu bude podľa UNWTO stáť svetový turistický sektor dva bilióny dolárov, pričom jeho zotavovanie je „krehké a pomalé“, píše agentúra AFP.

Správa organizácie prichádza v čase, keď Európa čelí nárastu vlny infekcií a novému zmutovanému koronavírusovému variantu omikron. „Je to historická kríza v turistickom priemysle, turizmus má však moc pomerne rýchleho zotavenia,“ povedal generálny tajomník UNWTO Zurab Pololikašvili. „Skutočne dúfam, že rok 2022 bude oveľa lepší než rok 2021,“ dodal.      

Každá piata krajina má úplne zatvorené hranice

Celkovo 46 destinácií – 21 percent všetkých destinácií na celom svete – má v súčasnosti svoje hranice pre turistov úplne uzavreté, uvádza UNWTO.

Ďalších 55 má hranice pre zahraničných návštevníkov čiastočne uzavreté, zatiaľ čo len štyri krajiny zrušili všetky obmedzenia súvisiace s vírusom – Kolumbia, Kostarika, Dominikánska republika a Mexiko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet