Na hlavný obsah

Ukrajina chce zvýšiť dodávky plynu cez Slovensko

Premiéri oboch krajín súhlasili s intenzívnejšou spoluprácou.

Ukrajina chce viac plynu, Slovensko jednoduchšie obchodovanie. Premiéri oboch krajín v Užhorode vyhlásili, že musia viac spolupracovať. Obnovia tak fungovanie medzivládnych komisií.

„Slovensko je kľúčovým partnerom Ukrajiny vo sfére energetiky,“ poznamenal Denis Šmyhaľ, predseda ukrajinskej vlády.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aj keď v posledných mesiacoch Kyjev neodoberal viac plynu ani z kapacít, ktoré sú dostupné. „Otázka znie, kto by mal zaplatiť tú ďalšiu kapacitu a v podstate ak by Ukrajina chcela a objednávala si tú zvýšenú kapacitu, tak si myslím, že mileradi mu Eustream tú kapacitu dodá na Veľkých Kapušanoch,“ myslí si analytik portálu Energieprevas.sk Jozef Badida.

Ešte pred pandémiou narastal medzi Slovenskom a Ukrajinou dovoz aj vývoz tovaru. Zjednodušiť by ho mohla dohoda o uznávaní priemyselných výrobkov na trhu. V piatok (12. 11.) o nej začali rokovať.

Problémy robí rozdielna legislatíva, keďže Ukrajina nie je v Európskej únii. „Prinesie regionálny rozmer regionálnej spolupráce, v konečnom dôsledku to  prinesie prosperitu a pomoc podnikateľským subjektom na národnej úrovni,“ vyjadril sa predseda vlády SR  Eduard Heger (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko