Na hlavný obsah

Ukrajinský parlament odvolal päť členov vlády vrátane ministra obrany

Poslanci ho nevypočuli.

Ukrajinský parlament odvolal päť členov vlády vrátane ministra obrany
Na snímke dnes už bývalý ukrajinský minister obrany Andrij Taran. Foto: TASR/AP

Ukrajinský parlament v stredu (3. 11.) odvolal ministra obrany Andrija Tarana a ďalších členov kabinetu, ktorí v predchádzajúcich dňoch podali demisiu v predvečer chystanej rekonštrukcie vlády. Na Ukrajine podávajú ministri demisiu parlamentu, ktorý následne hlasuje o jej prijatí či odmietnutí.

Odvolanie ministra obrany, už tretieho za prezidenta Volodymyra Zelenského, sa podľa listu Ukrajinska pravda odohralo v skrátenom konaní bez toho, aby poslanci vypočuli odstupujúceho ministra.

Tarana má na čele rezortu nahradiť doterajší podpredseda vlády pre reintegráciu dočasne okupovaných území Oleksij Reznikov, ktorý 1. novembra požiadal parlament o uvoľnenie z doterajšej funkcie.

V ten istý deň poslanecký klub vládnej strany Sluha národa podporil, aby Reznikova vo funkcii podpredsedu vlády vystriedala poslankyňa Iryna Verščuková a aby sa Reznikov stal ministrom obrany.

Reznikovovu Demisiu poslanci tiež prijali, rovnako tak demisiu ministra pre strategické odvetvia priemyslu Oleha Uruského a ministra hospodárstva Oleksija Ljubčenka. Odstúpil tiež minister životného prostredia Roman Abramovskyj.

Schválenie nových členov vlády zrejme príde na program vo štvrtok (4. 11.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet