Na hlavný obsah

UNESCO vyzvalo na podporu nezávislej žurnalistiky

Do popredia sa dostáva šírenie dezinformácií.

UNESCO vyzvalo na podporu nezávislej žurnalistiky
Na snímke komentáre na sociálnej sieti. Foto: RTVS

Pandémia koronavírusu výrazne zasiahla aj mediálnu oblasť. Upozorňuje na to UNESCO, ktoré zároveň vyzýva na podporu nezávislej žurnalistiky.

Podľa medzinárodnej organizácie pandémia znížila ekonomické príjmy tradičných redakcií a hrozí, že svet bude onedlho čeliť nedostatku dôveryhodných informácií. Do popredia sa podľa UNESCA dostáva šírenie dezinformácií a pribúdajú aj útoky na novinárov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Udalosti uplynulého roka nám pripomenuli, že prístup k spoľahlivým informáciám je viac ako len základné ľudské právo – môže ísť aj o otázku života a smrti. Súbežne s pandémiou covidu-19 sa nebezpečne rozšírili dezinformácie a nenávistné prejavy. A tie podkopávajú dôveru vo vedu a vakcíny,“ uviedol generálny tajomník OSN António Guterres.

Situácia so šírením dezinformácií sa zhoršuje aj preto, lebo mnoho tradičných médií pre finančné problémy zaniká, alebo masívne prepúšťa zamestnancov. Hlavnými nositeľmi informácií sa tak mnohokrát stávajú sociálne siete s neoverenými správami.

„Pandémia nám ešte viac ukázala hodnotu práce novinárov, ako aj nebezpečenstvá, ktorým každý deň čelia, aby nám aj vo veľmi náročných situáciách priniesli spoľahlivé informácie,“ povedala generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet