Na hlavný obsah

Unikát, ktorý ovplyvnil mnohých. Svet pred 30 rokmi šokovala smrť Freddieho Mercuryho

O jeho zdraví sa špekulovalo dlhšie.

Unikát, ktorý ovplyvnil mnohých. Svet pred 30 rokmi šokovala smrť Freddieho Mercuryho
Na archívnej snímke Freddie Mercury počas koncertu kapely Queen. Foto: ČTK/imago stock&people/United Archives / ZIK Images via www.imago-images.de

„Žiť do sedemdesiatky by bola nuda.“ To boli slová jedného z najslávnejších a najpopulárnejších spevákov všetkých čias Freddieho Mercuryho. Bývalý frontman britskej rockovej kapely Queen zomrel ako 45-ročný, a to presne pred 30 rokmi – 24. novembra 1991.

Dlhodobé špekulácie

Správa o jeho úmrtí prišla nečakane. Len deň pred svojou smrťou šokoval Mercury celý svet správou o tom, že má AIDS.

„Prišiel čas, aby som svojim priateľom a priaznivcom na celom svete povedal pravdu. Dúfam, že každý z nich sa spojí so mnou, s mojimi lekármi a so všetkými, ktorí bojujú proti tejto strašnej chorobe,“ písalo sa v jeho vtedajšom vyhlásení pre tlač.

Spevák o deň neskôr zomrel na zápal pľúc, ktorý bol preňho smrteľný v dôsledku oslabenia imunity vírusom HIV.

O jeho zdravotnom stave sa špekulovalo dlhšie a informácie potvrdil jeho partner, kaderník Jim Hutton, keď napísal knihu Mercury and Me (Mercury a ja). Okrem iného prezradil, že Freddiemu diagnostikovali nákazu vírusom HIV na jar 1987. V tom istom roku ale Mercury v jednom z rozhovorov poprel, že je HIV pozitívny.

Keďže sa však jeho zdravotný stav zhoršoval, prestal s koncertovaním. Britská tlač vtedy prinášala články plné intímností, ktoré o spevákovi prezrádzali jeho bývalí milenci. Denník The Sun publikoval sériu článkov o tom, že Mercury je vážne chorý a v pätách mu boli stále aj fotografi.

Špekulácie nepriamo potvrdil svojím vzhľadom v poslednom videoklipe jeho života, ktorý vznikol k piesni These Are the Days of Our Lives. Vyzeral v ňom vychudnuto a unavene. Neprestal však s nahrávaním hudby v štúdiu, kde bol aj mesiac pred svojou smrťou.

V poslednom roku jeho života prežívala skupina Queen mimoriadne komerčné úspechy. Album Innuendo (1991) sa stal číslom jeden v Británii, pričom len za prvý týždeň sa predalo 250 000 kópií. S hitmi ako Show Must Go On alebo These Are The Days Of Our Lives ho odborníci radia k tým najvydarenejším.

S kapelou odohral exfrontman posledné turné Magic Tour v roku 1986. Zakončil ho 27. júla na Népstadione v Budapešti. Jeho posledné vystúpenie s kapelou bolo zase 9. augusta 1986 v anglickom Knebworth Parku a videlo ho asi 150 000 fanúšikov.

Vzdali mu hold hviezdy

Na pohrebe Freddieho sa zúčastnili členovia skupiny, ale napríklad aj Elton John. Jeho telo spopolnili, no to, kde sa nachádza urna s jeho pozostatkami, nie je známe.

„Freddie je skutočný unikát a v tom čase nikto nevyzeral ako on, nespieval ako on, nemal takú harmóniu a podobne,“ vyhlásil o ňom Elton John podľa webu freddiemercury.com.

Na jar 1992 sa konal na jeho počesť koncert. Zúčastnilo sa na ňom 72 000 ľudí a vysielali ho televízie v 76 krajinách. Vystúpili na ňom Extreme, Elton John, Metallica, David Bowie, Annie Lennox, Tony Iommi, Guns N‘ Roses, George Michael, Def Leppard, Liza Minnelli a prišla aj herečka Elizabeth Taylorová. Výťažok mal podporiť boj proti AIDS.

Mali ho za vzor…

Hudba aj osobnosť Freddieho Mercuryho ovplyvnila mnohých umelcov staršej generácie, ale aj tých súčasných. Paul McCartney ho oslovoval „Kráľ Mercury“, jeho exkolega z kapely Beatles Ringo Starr zase „Vaša výsosť“.

„Videl som ho naživo iba raz, ale bol to definitívne človek, ktorý dokázal udržať publikum vo svojej hrsti,“ povedal o ňom David Bowie na pamätnom koncerte na počesť Freddieho Mercuryho, kde zaspieval hit Under Pressure. „Zašiel až za hranu. A, samozrejme, vždy obdivujem muža, ktorý nosí úzke nohavice,“ dodal.

„Keby som sa v detstve nedržal textov Freddieho Mercuryho, neviem, kde by som bol. Naučil ma o všetkých formách hudby, otvoril by mi myseľ. Nikdy som nemal lepšieho učiteľa,“ dodal na jeho adresu spevák Guns N‘ Roses Axl Rose.

„Zvykol som si zdriemnuť v dodávke a počúvať Queen stále dokola a vybíjať tak batériu. Potom sme sa zasekli. To sa stalo niekoľkokrát. Uviazli sme s vybitou batériou, pretože som príliš často počúval Queen,“ spomínal už zosnulý exfrontman Nirvany Kurt Cobain.

„Výnimočná rocková hviezda, ktorá preletela našou kultúrnou krajinou ako kométa na oblohe,“ hlásila Elizabeth Taylorová.

„Bol nielen spevák, ale aj fantastický umelec, divadelník a človek, ktorý sa neustále pretváral. Skrátka génius. Všetko sa to točí okolo neho a Davida Bowieho,“ uviedla speváčka Lady Gaga, ktorá si zvolila umelecké meno vďaka pesničke Radio GaGa práve od kapely Queen.

…a aj on mal svoje idoly

Ako dieťa počúval Freddie Mercury prevažne indickú hudbu a veľký vplyv na neho mala bollywoodska speváčka Lata Mangeshkar. Podľa hudobného časopisu Record Collector, sa po presťahovaní do Anglicka z Mercuryho stal fanúšik Jimiho Hendrixa, Johna Lennona a Beatles.

„Jimi Hendrix je veľmi dôležitý. Je to môj idol…nie je nikto, kto by ho mohol nahradiť,“ hovoril o svojom vzore. Okrem neho obdivoval aj herečku a speváčku Lizu Minnelli.

Popri práci s kapelou vyprodukoval Freddie Mercury aj dva sólové albumy – Mr. Bad Guy (1985) a Barcelona (1988). Druhý spomenutý album nahral s opernou divou Montserrat Caballé, ktorú tiež dlho obdivoval. Veľa kritikov ho označilo za „najbizarnejší album roka“.

Titulná skladba albumu, ktorá bola v lete 1992 hymnou olympijských hier v Barcelone, sa stala obrovským hitom v Španielsku a v britskom singlovom rebríčku obsadila ôsmu priečku. Mercury však na olympiáde už slávny duet s Montserrat Caballé nestihol odspievať.

Šou pokračovala

Po jeho smrti kapela dlho odmietala myšlienku, že by Freddieho miesto zaujal niekto iný. Avšak, ako znie jeden z najväčších hitov Queenu Show Must Go On (Šou musí pokračovať), postupne začala legendárna kapela koncertovať najprv s britským spevákom Paulom Rodgersom, potom s Američanom Adamom Lambertom. Basgitarista John Deacon sa k obnovenej skupine nepripojil.

Vo svojej poslednej vôli odkázal Freddie polovicu majetku vrátane domu jeho dlhoročnej partnerke a opore Mary Austinovej, druhú polovicu rodičom a sestre. Šéfkuchárovi Joeovi Fanellimu odkázal pol milióna libier a rovnakú čiastku dostal aj jeho osobný asistent Peter Freestone a partner Jim Hutton. Ďalších stotisíc dostal jeho šofér.

V roku 1993, dva roky po jeho smrti, sa remix skladby Living on My Own z Freddieho sólového albumu Mr. Bad Guy, ktorý nebol komerčne úspešný, stal číslom jeden medzi britskými singlami. Skladba mútila vody v rebríčku 13 týždňov a Mercury za ňu získal im memoriam cenu Ivor Novello Award. 

V roku 2016, pri príležitosti jeho nedožitých sedemdesiatin, po ňom pomenovali asteroid.

V roku 2018 vzbudil veľkú pozornosť americký film Bohemian Rhapsody o Mercuryho živote a kapele Queen. Freddieho v ňom stvárnil Rami Malek, ktorý za svoj herecký výkon obdržal mnoho ocenení vrátane Oscara.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet