Na hlavný obsah

Unikátnu sušiareň v Hanušovciach nad Topľou sa pokúsia zachrániť

Budova je v dezolátnom stave.

Sušiareň liečivých bylín v Hanušovciach nad Topľou dostáva šancu na záchranu. Národná kultúrna pamiatka je v zlom stave. Blížiaca sa zima by mohla byť pre stavbu posledná. Pred rokmi ju chceli rozobrať. Zachrániť sa ju teraz snažia aktivisti.

Sušiareň postavil v 30. rokoch minulého storočia židovský podnikateľ Alexander Wohl. Pamiatkari hovoria o stavbe s dômyselným vetracím systémom.

„Je to technická pamiatka určená výlučne na funkciu sušenia liečivých rastlín a lesných plodov. Podobné stavby na Slovensku nie sú,“ uviedol odborný radca Krajského pamiatkového úradu v Prešove Jozef Zajac.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Drevená stavba bola vystavená vplyvom počasia po tom, ako sa ju pokúsili rozobrať vandali. O jej záchranu sa snaží miestne občianske združenie, no jej bývalý vlastník ju previedol na bezdomovca a ten zomrel.

Najnovšie však združenie, v rámci dedičského konania, dostalo sušiareň do správy. Aj keď jej časť už nezachránia, do zimy ju chcú prekryť, aby prežil aspoň zvyšok.

„Pamiatka začala degradovať po tom, ako prišla o svoju strešnú krytinu. Je v mimoriadne havarijnom stave,“ konštatoval člen OZ Vegetabil Samuel Bruss.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny