Na hlavný obsah

USA otvorili hranice pre turistov, podmienkou vstupu je očkovanie

Výnimku majú aj ľudia mladší ako 18 rokov.

USA otvorili hranice pre turistov, podmienkou vstupu je očkovanie
Na ilustračnej snímke lietadlo spoločnosti American Airlines. Foto: TASR/AP

Spojené štáty od pondelka (8. 11.) po viac ako roku a pol otvorili svoje hranice zahraničným návštevníkom z Mexika, Kanady a väčšiny Európy. Turistom tak umožnili uskutočniť dlho odkladané výlety a rodinám opäť sa stretnúť s blízkymi.

Ako informuje agentúra AP, od pondelka môžu do USA cez letiská i pozemné hranice pricestovať plne zaočkovaní cestujúci. Výnimku majú osoby mladšie ako 18 rokov a ľudia, ktorí sa nemôžu nechať zaočkovať zo zdravotných dôvodov.

Nové pravidlá povoľujú prílety z dosiaľ zakázaných krajín v prípade, že má cestujúci potvrdenie o zaočkovaní a negatívnom teste na covid. Pri vstupe do krajiny po zemi z Mexika a Kanady budú vyžadovať potvrdenie o očkovaní, nebude však nutný test.

Aerolínie očakávajú zvýšenie počtu cestujúcich z Európy a ďalších destinácií. Podľa údajov cestovateľskej a analytickej firmy Cirium sa v tomto mesiaci zvyšuje počet letov medzi Spojeným kráľovstvom a USA o 21 % oproti predchádzajúcemu mesiacu.

Zmena by mala zásadne ovplyvniť najmä život v pohraničí s Mexikom a Kanadou, kde bolo každodenné cestovanie z krajiny do krajiny súčasťou bežného života, až kým neudrela pandémia a USA nezakázali cestovanie, ktoré nie je nevyhnutné.

Nedostatok ľudí prichádzajúcich z Mexika napríklad ťažko zasiahol nákupné centrá, reštaurácie a obchody v amerických pohraničných mestách.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) informovalo, že USA budú akceptovať kompletné očkovanie akoukoľvek vakcínou, ktorú na núdzové použitie schválila Svetová zdravotnícka organizácia, teda nielen tie, ktoré schválili v USA.

Letecké spoločnosti budú mať povinnosť overovať potvrdenia o zaočkovaní a budú tiež zbierať informácie o pasažieroch za účelom prípadného vyhľadania kontaktov. Dodržiavanie nariadení budú na hraniciach kontrolovať pracovníci CDC i colná a pohraničná stráž.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet