Na hlavný obsah

USA sa musia zaručiť, že budú dodržiavať jadrovú dohodu, tvrdí Irán

Od dohody v roku 2018 odstúpil Donald Trump.

USA sa musia zaručiť, že budú dodržiavať jadrovú dohodu, tvrdí Irán
Na snímke iránska vlajka. Foto: SITA/AP

Rokovania o obnovení jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 nebudú úspešné, kým sa americký prezident Joe Biden nezaručí, že Washington od dohody opäť neodstúpi. V stredu (3. 11.) to vyhlásil tajomník iránskej Najvyššej rady národnej bezpečnosti (SNSC) Alí Šamchání, informovala agentúra Reuters.

„Americkému prezidentovi chýba autorita a nie je pripravený sa zaručiť. Ak bude súčasný stav pokračovať, výsledok rokovaní je jasný,“ napísal Šamchání na sociálnej sieti.

Iránsky hlavný vyjednávač, námestník ministra zahraničných vecí Alí Bákerí, minulý týždeň po rokovaniach v Bruseli potvrdil, že Irán súhlasí s pokračovaním viedenských rokovaní o návrate k jadrovej dohode.

Očakáva sa, že Irán tento týždeň oznámi presný dátum obnovenia rokovaní vo Viedni, ktoré sú naplánované na koniec novembra.

Dohodu s Iránom o obmedzení jeho nukleárneho programu výmenou za uvoľnenie sankcií dosiahli Spojené štáty, Čína, Rusko, Nemecko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo v roku 2015.

Vtedajší americký prezident Donald Trump však od dohody v roku 2018 odstúpil a opätovne uvalil na Irán sankcie, ktoré Washington predtým v rámci tej istej dohody zrušil. Teherán odvtedy tiež upustil od mnohých svojich záväzkov.

Európska únia (EÚ) sa ako koordinátor dohody snaží o obnovenie rokovaní zameraných na jej opätovné oživenie, vysvetľuje AFP. Rozhovory sa začali ešte v apríli vo Viedni po tom, čo Trumpov nástupca v Bielom dome Joe Biden preukázal vôľu vrátiť sa späť za rokovací stôl a zrušiť Trumpom uvalené sankcie.

Rokovania sú však prerušené od júna, keď sa v Iráne konali prezidentské voľby a do funkcie prezidenta zvolili ultrakonzervatívneho Ebráhíma Raísího.

Hlavným bodom sporu pri predchádzajúcich rokovaniach vo Viedni pritom bola práve žiadosť Iránu, aby sa Spojené štáty zaručili, že v budúcnosti túto dohodu neporušia.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet