Na hlavný obsah

Útok v blízkosti nemocnice v Kábule si vyžiadal najmenej 19 mŕtvych

Na mieste bola počuť aj streľba.

Najmenej 19 mŕtvych a 50 zranených si vyžiadal utorkový útok pred vojenskou nemocnicou v afganskej metropole Kábul, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľa ministerstva zdravotníctva.

K útoku došlo pred Nemocnicou Sardára Mohammada Dáúda Chána. Hnutie Taliban potvrdilo dva výbuchy a svedkovia hlásili aj streľbu.

„Jeden výbuch nastal pri bráne vojenskej nemocnice a druhý niekde v blízkosti nemocnice; toto sú naše prvotné informácie, ďalšie podrobnosti poskytneme neskôr,“ povedal pre AFP hovorca Talibanu.

„Najmenej 19 tiel a asi 50 zranených previezli do nemocníc v meste,“ uviedol predstaviteľ ministerstva zdravotníctva, ktorý si rovnako neželal byť menovaný. Zdravotnícke zariadenie vedené talianskou humanitárnou organizáciou, ktoré sídli asi tri kilometre od vojenskej nemocnice, na sociálnej sieti uviedlo, že prijalo deväť zranených.

Podľa neoverených zdrojov na sociálnej sieti pri nemocnici s kapacitou 400 lôžok zaútočil samovražedný atentátnik. Do nemocnice potom údajne prenikli bojovníci teroristickej skupiny Islamský štát (IS), ktorí sa tu stretli s bezpečnostnými zložkami Talibanu. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Nad oblasťou bolo vidieť mohutný oblak dymu.

„Som v nemocnici. Počul som veľkú explóziu prichádzajúcu z prvého kontrolného stanovišťa. Povedali nám, aby sme išli do bezpečných miestností. Počujem aj streľbu zo zbraní,“ povedal pre AFP lekár z vojenskej kliniky. O pár minút neskôr počuli novinári AFP druhý výbuch.

Hovorca ministerstva vnútra oznámil, že do oblasti dorazili špeciálne jednotky Talibanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet