Na hlavný obsah

V Afganistane od augusta zmizlo alebo zabili vyše 100 vojakov a policajtov

Tvrdí to ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch.

V Afganistane od augusta zmizlo alebo zabili vyše 100 vojakov a policajtov
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu hliadkujú na ulici v Kábule. Foto: TASR/AP

Viac ako 100 príslušníkov afganských bezpečnostných síl zmizlo alebo ich zabili členovia Talibanu od polovice augusta, keď toto islamistické hnutie prevzalo moc krajine. Vo svojej novej správe to uvádza medzinárodná organizácia pre ľudské práva Human Rights Watch (HRW).

Podľa nej amnestia vyhlásená vedením Talibanu nezabránila miestnym veliteľom v likvidácii afganských vojakov a policajtov.

Taliban prevzal nad Afganistanom vládu po bleskovej ofenzíve v čase, keď z krajiny po 20 rokov trvajúcej vojne odchádzali poslední americkí vojaci. Hnutie, ktoré predtým viedlo krvavú kampaň proti afganským bezpečnostným silám, pri prevzatí moci ubezpečilo bývalých zamestnancov vlády prezidenta Ašrafa Ghaního, že budú v Afganistane v bezpečí.

Podľa správy HRW ale cielené útoky na afganských vojakov a policajtov pokračovali. V štyroch provinciách – Ghazní, Hílmand, Kunduz a Kandahár – viac ako 100 ľudí zmizlo alebo ich zabili. HRW uviedla, že Taliban vyzval členov kapitulujúcich bezpečnostných síl, aby sa zaregistrovali a vyčkali na list zaručujúci im bezpečnosť.

Velitelia hnutia ale namiesto toho informácie počas niekoľkých dní po registrácii využili na zadržanie niektorých členov bezpečnostných síl a na ich následné „svojvoľné popravy či nútené zmiznutie“. V niektorých prípadoch Taliban využil na vyhľadanie týchto ľudí dokumenty, ktoré zostali na úradoch po minulej vláde, dodala HRW.

„Amnestia sľúbená vedením Talibanu nezabránila miestnym veliteľom v zabíjaní bývalých afganských vojakov a policajtov,“ uviedla predstaviteľka HRW Patrícia Gossmanová. „Taliban teraz musí zabrániť ďalšiemu zabíjaniu, pohnať zodpovedných ľudí pred súd a odškodniť rodiny obetí,“ dodala.

Predseda afganskej vlády vedenej Talibanom Muhammad Hasan Achund vo svojom sobotňajšom (27. 11.) verejnom prejave poprel, že by k takýmto odplatám dochádzalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet