Na hlavný obsah

V Budapešti udeľovali MTV Europe Music Awards

Ceremoniál vyjadril aj podporu pre LGBT komunitu v Maďarsku.

V Budapešti udeľovali MTV Europe Music Awards
Spevák Ed Sheeran vystupuje počas odovzdávania cien MTV Europe Music Awards. Foto: ČTK/PA

Najlepším umelcom sa pri nedeľňajšom (14. 11.) udeľovaní cien MTV Europe Music Awards (EMA) stal spevák a skladateľ Ed Sheeran. Britský rodák si z Budapešti odniesol aj cenu za najlepšiu pieseň za hit Bad Habits.

Televízia MTV vyhlásila hudobné ceny v maďarskej metropole na podporu miestnej LGBT komunity. Maďarský parlament v polovici júna schválil zákon, ktorý zakazuje osvetu o sexuálnych menšinách. Normu kritizujú aktivisti aj Európska únia.

Slávnostný večer sa po minuloročnom virtuálnom ročníku konal naživo. Televízia MTV vyhlásila, že ide o „globálnu oslavu hudby pre všetky obecenstvá po celom svete“. Niektoré homosexuálne páry sa na červenom koberci bozkávali, kým iné sa na podporu sexuálnych menšín obliekli do dúhových šiat, napísala agentúra AP.

„Som nadšená a vďačná MTV. Myslím, že cenzúra akéhokoľvek druhu lásky je nanič, a toto je tak trochu boj proti tomu,“ povedala na červenom koberci popová hviezda Kim Petrasová, ktorá sa stala prvou transgenderovou účinkujúcou na európskych hudobných cenách MTV.

Cenu za najlepší hudobný videoklip získal rapper Lil Nas X so songom Montero (Call Me By Your Name) s homosexuálnou tematikou. Juhokórejská chlapčenská kapela BTS zvíťazila v štyroch kategóriách, napríklad najlepší pop a k-pop, a získala tak najviac cien zo všetkých.

Za najlepšieho nováčika bola vybraná 28-ročná americká rapperka Saweetie. Talianska rocková skupina Maneskin, ktorá sa na jar stala víťazom medzinárodnej speváckej súťaže Eurovízia, zvíťazila v kategórii najlepší rock.

Počas hlavnej šou boli tiež prvýkrát vyhlásení víťazi ceny za „generačnú zmenu“, odnieslo si ju päť mladých ľudí bojujúcich proti zákonom, ktoré v Maďarsku diskriminujú sexuálne menšiny.

Na slávnostnom večeri vystúpila okrem Sheerana aj kapela Imagine Dragons či britský spevák Yungblud, ktorý zvíťazil v kategórii alternatívnej hudby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet