Na hlavný obsah

V Chemko Strážske sa po rokoch začali sanačné práce

Problematiku dlho nikto neriešil.

V Chemko Strážske sa po rokoch začali sanačné práce
Začiatok likvidácie environmentálnej záťaže v areáli Chemko Strážske. Foto: TASR

Po dlhých desaťročiach si ľudia na východe Slovenska môžu konečne vydýchnuť. V areáli Chemko Strážske sa začali sanačné práce a likvidácia environmentálneho odpadu. V piatok (5. 11.) o tom informoval minister životného prostredia Ján Budaj a minister vnútra Roman Mikulec (obaja OĽANO).

Problém desaťročia nikto neriešil

S toxickými PCB látkami uloženými v tzv. Ošipárni v areáli Chemka Strážske sa dlho nič nerobilo. „Po 30 rokoch, keď mnohí nič neurobili, reálne začíname. Pred chvíľou začali hasiči odstraňovať prvé sudy z ošipárne,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec. „Malo to obrovský negatívny vplyv na životné prostredie a zdravie ľudí,“ dodal.

Záchranné práce spočívajú vo vyťažení nebezpečných látok, ktoré  sa voľne nachádzajú v priestoroch tzv. Ošipárne, naložení PCB sudov a  kontaminovanej pôdy a ich následnom naložení do kontajnerov.

Na akciu bolo zadovážených 30 špeciálnych kontajnerov, ktoré spĺňajú všetky normy a podmienky na uskladnenie toxického odpadu. Kapacita jedného kontajnera je asi 5 ton.

Sudy s odpadom odstraňujú hasiči, ktorí sú vybavení ochrannými prostriedkami. „Ide o hermeticky uzatvorené kontajnery, odkiaľ je vylúčené ich presakovanie do okolitého prostredia,“ podčiarkol minister životného prostredia Ján Budaj. 

Štátny geologický ústav Dionýza Štúra vykoná analýzu obsahu nebezpečných látok a určí spôsob ich ďalšieho zneškodnenia. Geológovia zároveň naďalej monitorujú ďalšie lokality v areáli Chemka Strážske, a to Prameň a Tepláreň.

Prípad Chemka Strážske ukazuje odvahu ľudí

Naplnené kontajnery budú odvezené na bezpečné úložisko v areáli Chemka Strážske. „Verím, že do konca roka 2021 bude táto environmentálna záťaž odstránená aspoň z Ošipárne,“ vyhlásil Mikulec.

Budaj upozornil na to, že problém dlhé roky nikto neriešil. „Úradníci ignorovali svoje úlohy, neplnili si ich, s niektorými sme sa museli rozísť,“ povedal.

„Prípad Chemka Strážske ukazuje odvahu ľudí, ktorí tam teraz makajú, ale aj ľudskú bezohľadnosť tých, ktorí to len tak nechali,“ dodal šéf envirorezortu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny