Na hlavný obsah

V Dánsku po uvoľnení opäť sprísňujú opatrenia

Nemocnice však nezažívajú taký nápor ako na Slovensku.

V Dánsku po uvoľnení opäť sprísňujú opatrenia
Na snímke ľudia sedia na terase reštaurácie v dánskom Roskilde. Foto: TASR/AP

Dánsko pred dvoma mesiacmi pre vysokú mieru zaočkovanosti a dobré čísla chorobnosti zrušilo akékoľvek koronavírusové opatrenia. Optimizmus z polovice septembra však trval len krátko. Téme sa venoval redaktor RTVS Jakub Mitter.

Krajina znovu zavádza nové opatrenia, podobne ako ďalšie štáty Európskej únie. Virológ však upozorňuje, že miera zaočkovanosti v Dánsku, na rozdiel od Slovenska, viditeľne ochránila nemocnice pred kolapsom a mnoho ľudí pred smrťou.

Koronavírus už nie je chorobou, ktorá je kritickou hrozbou pre spoločnosť. Tieto slová zneli v Dánsku pred dvoma mesiacmi. Obyvatelia sa aj pre vysokú, 75-percentnú mieru zaočkovanosti, vracali k normálnemu životu.

Vo veľkom sa stretávali bez obmedzení, nenosili rúška vo verejnej doprave a navštevovali nočné kluby a reštaurácie bez preukazovania sa platným covidovým pasom.

Za posledný týždeň sa však v krajine koronavírusom infikovalo viac ako 16 000 ľudí a počet hospitalizovaných sa zvýšil o 22 % na približne 300. Aj preto Kodaň znovu zavádza niektoré z protipandemických reštrikcií.

„V porovnaní so zahraničím máme v Dánsku vysokú úroveň podpory vakcinácie, čo je dobré. To však nestačí. Musíme koronavírus poraziť, a aj preto chcem, aby sa Dáni ešte viac zapojili do očkovania,“ uviedla dánska premiérka Mette Frederiksenová.

Epidemický výbor dánskeho parlamentu opätovne schválil povinnosť covidových pasov – napríklad v kinách a múzeách či na hromadných akciách v interiéri, ktoré navštívi viac ako 200 ľudí.

Aj napriek rastúcej krivke infikovaných nie je podľa virológa Borisa Klempu zo Slovenskej akadémie vied dôvod na paniku, lebo nemocnice nezažívajú taký nápor, ako u nás.

„Aj napriek tomu, že miera šírenia sa veľmi zvýšila, tak z hľadiska hospitalizácií a úmrtí je Dánsko na tom stále veľmi dobre. Je to porovnateľná krajina so Slovenskom a myslím, že by sme si všetci želali mať takú obsadenosť nemocníc a také počty hospitalizovaných a úmrtí, ako majú oni,“ povedal Klempa pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Prísnejšie vládne opatrenia majú širokú podporu všetkých politických strán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet