Na hlavný obsah

V Holandsku musia onkologickí pacienti čakať, ich miesta obsadili pacienti s covidom

Odkladajú sa aj transplantácie orgánov.

V Holandsku musia onkologickí pacienti čakať, ich miesta obsadili pacienti s covidom
Zdravotníci sa starajú o ležiacich pacientov. Foto: TASR

Niektoré holandské nemocnice odkladajú chemoterapiu a transplantácie orgánov, aby uvoľnili lôžka intenzívnej starostlivosti pre rastúci počet pacientov s ochorením COVID-19. Vo štvrtok (25. 11.) o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

Holandská asociácia nemocníc uviedla, že požiadala ministra zdravotníctva Huga De Jongeho, aby sprísnil protiepidemický režim tak, že bude zrušená všetka bežná starostlivosť, ktorá si vyžaduje prenocovanie pacientov v nemocnici. Zdravotnícke zariadenia by tiež mohli požiadať o pomoc vojakov a študentov.

Počet pacientov hospitalizovaných s covidom-19 dosiahol úroveň, ktorú úrady nezaregistrovali od jarnej vlny infekcií. Odborníci varovali, že ak sa vírus nepodarí dostať pod kontrolu, nemocnice sa zaplnia približne o týždeň. Holandsko už začalo s prevážaním covidových pacientov do susedného Nemecka, aby uľavilo preťaženým nemocniciam.

„Vo viacerých regiónoch sú nemocnice, ktoré obmedzujú starostlivosť,“ vyhlásila asociácia nemocníc. „Hovoríme o starostlivosti, ktorá si vyžaduje lôžko. To znamená, že mnohé termíny sa rušia,“ dodala.

Opatrenia sa po chvíľkovom uvoľnení opäť sprísnia

De Jonge v stredu (24. 11.) uviedol, že vláda v piatok (25. 11.) oznámi sprísnenie protiepidemického režimu. Hoci je v Holandsku plne zaočkovaných asi 85 percent dospelej populácie, zhruba 17-miliónová krajina v stredu (24. 11.) zaregistrovala rekordný prírastok infikovaných koronavírusom. Pribudlo 23 709 nových prípadov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom ide o 40 % nárast.

Holandsko od začiatku pandémie zaznamenalo vyše 2,5 miliónov infikovaných a viac ako 19 000 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19.

Po tom, ako vláda na konci septembra zrušila väčšinu obmedzení proti šíreniu koronavírusu, v novembri opätovne zaviedla povinné nosenie rúšok a čiastočný lockdown.

Bary a reštaurácie teraz musia zatvárať o ôsmej hodine večer. Vláda už tiež navrhla sprísniť systém covidových pasov tak, aby do barov či reštaurácií a na ďalšie miesta mohli len tí obyvatelia, ktorí majú potvrdenie o očkovaní proti covidu-19 alebo nedávno chorobu prekonali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet