Na hlavný obsah

V Iraku objavili 2 700 rokov starý lis na víno

Ide zrejme o najstarší lis na víno v niekdajšej Mezopotámii.

Lis zrejme pochádza z čias, keď medzi asýrskymi elitami prudko vzrástol dopyt po víne. Vedci dosiaľ o tom študovali dobové spisy, no chýbal im konkrétny nález. Teraz sa im podarilo lokalizovať prvú mezopotámsku vináreň.

„Tento lis pochádza z čias vládnutia asýrskeho kráľa Sinacheriba. Myslíme si, že je najstarší v severnej Mezopotámii a druhý najstarší na svete,“ informoval archeológ Baikaz Gamal Eldin.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nálezisko je asi 60 kilometrov vzdialené od severo-irackého mesta Dahúk. Je v ňom 14 objektov, ktoré slúžili na lisovanie a spracovanie vína. Ľudia nohami utláčali strapce hrozna v kamenných bazénoch, pričom šťava stekala do nádrží. Odtiaľ ju stáčali do nádob a skvasenú predávali.

„Je to veľmi zaujímavé, keďže podobné zariadenie objavili napríklad v Libanone. Sú tam jasné prepojenia medzi touto starobylou produkciou vína. Aj tieto zariadenia datujeme práve do obdobia asýrskej ríše,“ povedal Baikaz Gamal Eldin.

Asýria, ktorá bola jednou z najstarších ríš na svete, sa rozprestierala v severnej časti Mezopotámie, teda dnešnom Iraku a v častiach Iránu, Kuvajtu, Sýrie a Turecka. Odborníci chcú, aby nálezisko zapísali do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet