Na hlavný obsah

V Juhoafrickej republike sa šíri nový variant koronavírusu

Jeho dosahy zatiaľ nie je možné vyhodnotiť.

V Juhoafrickej republike sa šíri nový variant koronavírusu
Na archívnej snímke cestujúci s ochrannými rúškami cestujú v minibuse v Johannesburgu (JAR). Foto: TASR/AP

Juhoafrické úrady vo štvrtok (25. 11.) potvrdili, že sa v krajine šíri nový variant koronavírusu. Variant vykazuje mutácie, pre ktoré by mohol byť nákazlivejší, jeho dosahy epidemiológovia ale ešte vyhodnocujú, uviedla agentúra Reuters. O novej mutácii chce Juhoafrická republika (JAR) rokovať so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Podľa vedcov nový variant, ktorý nesie názov B. 1. 1. 529, nesie „veľmi nezvyčajnú konšteláciu“ mutácií, pre ktoré by pre vírus mohlo byť ľahšie prekonať imunitu a byť nákazlivejší.

Ako uviedol úrad, nový variant rýchlo šíri v najľudnatejšej provincii Gauteng a v menšej miere aj na zvyšku územia JAR. Variant zachytili aj v Botswane a Hongkongu, kam ho zrejme zavliekol cestujúci z JAR.

Vyhodnotiť dosahy zatiaľ nie je možné

Úrady uviedli, že zatiaľ majú príliš málo údajov, aby plne vyhodnotili dosahy nového variantu. Podľa ministra zdravotníctva Joea Phaahlu sa vláda zatiaľ nechystá zaviesť ďalšie opatrenia kvôli výskytu nového variantu.

V JAR vedci prvýkrát zachytili viacero variantov koronavírusu. Variant beta je na zozname rizikových variantov WHO pre svoju vyššiu nákazlivosť. Krajina tento rok zachytila tiež variant C.1.2, ktorá sa ale výraznejšie nepresadila a pripadá na ňu len malé percento nákaz v posledných mesiacoch.

WHO vedie dva zoznamy variantov. Na rizikovom zozname sú štyri varianty, vrátane delty alebo alfy. Na zozname variantov, ktoré WHO skúma, pretože sú potenciálne nebezpečnejšie, sú v súčasnosti dve položky, mí a lambda. Jednotlivé varianty WHO pomenúva písmenami gréckej abecedy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet