Na hlavný obsah

V Košiciach sa snažili zvýšiť zaočkovanosť, nechcú byť čierne

V Banskej Bystrici záujem presiahol kapacity.

Košice budú podľa covidového automatu od pondelka (15. 11.) v čiernej farbe. Mesto tvrdí, že zlepšiť situáciu do Vianoc môže viac starších zaočkovaných ľudí. Výjazdová jednotka preto tento týždeň podávala vakcíny na rôznych frekventovaných miestach.

Očkovalo sa aj v obchodnom centre v Banskej Bystrici, kde museli prihlasovanie v sobotu (13. 11.) popoludní zastaviť. Záujem o vakcínu Janssen prevyšoval kapacity mobilnej jednotky. Tá dokáže za deň zaočkovať 300 ľudí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Od utorka (9. 11.) stál očkovací autobus približne tri hodiny na vytipovaných miestach v Košiciach. Denne v ňom podali vakcínu 250 až 300 ľuďom. Poslednou zastávkou bola v sobotu časť Sever.

„Celá iniciatíva bola založená na tom, aby Košice nevpadli do najvyššieho stupňa ohrozenia. Žiaľ, od pondelka vstupujú do čiernej, nepodarilo sa nám získať toľko ľudí nad 50 rokov, aby sme zvrátili tie čísla. To nás ale nemá odradzovať. Budeme ďalej pracovať. Aby sme našli voľné termíny pre autobus, pretože to má zmysel, osvedčilo sa to, nezaznamenali sme žiadny incident,“ povedal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý).

O očkovanie bol v nedeľu veľký záujem aj v Banskej Bystrici. Ľudia dostávali nielen vakcínu, ale aj voľný lístok na hokej.

Kraj však naráža na nedostatok lekárov, ktorí musia pre rapídne sa zhoršujúcu pandemickú situáciu slúžiť pri covidových pacientoch v nemocniciach. „Lekári a zdravotní pracovníci sú vyťažení idú na maximálne kapacity. My tých lekárskych tímov viac postaviť nevieme,“ vysvetlila Jana Mroščáková, koordinátorka očkovania pre Banskobystrický kraj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny