Na hlavný obsah

V lotyšskom parlamente nebudú môcť pracovať nezaočkovaní poslanci

Zákaz potrvá minimálne do polovice budúceho roka.

Lotyšský parlament v piatok (12. 11.) zakázal poslancom, ktorí sa odmietajú zaočkovať proti covidu-19, zúčastniť sa na plenárnych schôdzach a zasadnutiach výborov a podieľať sa na schvaľovaní zákonov a parlamentných debatách. Oznámili to tlačové agentúry.

Zákaz, ktorý vstupuje do platnosti 15. novembra, sa podľa serveru Delfi vzťahuje aj na poslancov miestnych samospráv, ktorí nie sú schopní predložiť osvedčenie o očkovaní.

Za zákaz, ktorý potrvá minimálne do polovice budúceho roka, hlasovalo 62 zo 100 členov parlamentu, uviedla agentúra Reuters. Očkovanie podľa lotyšskej televízie odmieta deväť zákonodarcov.

„Zákaz je nevyhnutný, aby posilnil dôveru verejnosti vo vládnu politiku,“ vyhlásil jeden z predkladateľov príslušného návrhu Janis Rancans.

Lotyšsko má jednu z najnižších úrovní zaočkovanosti (58,3 % obyvateľov obomi dávkami, pozn.) a muselo tento rok opätovne vyhlásiť celoštátnu uzáveru, pripomenul Reuters.

Krajina s približne 1,9 milióna obyvateľov zaznamenala od začiatku pandémie 236 765 prípadov nákazy, ktorej podľahlo 3 646 Lotyšov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet