Na hlavný obsah

V martinskej nemocnici sú všetky pľúcne ventilácie obsadené

Museli reprofilizovať už viac lôžok než v druhej vlne pandémie.

V martinskej nemocnici sú všetky pľúcne ventilácie obsadené
Starostlivosť o pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. Foto: RTVS

Situácia v Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) je veľmi vážna, umelé pľúcne ventilácie (UPV) má obsadené na sto percent. Celková obsadenosť lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19 v UNM je 88 percent. Po návšteve martinskej nemocnice to v sobotu (20. 11.) oznámil premiér Eduard Heger (OĽANO).

Predseda vlády uviedol, že reprofilizácia v martinskej nemocnici je aktuálne na úrovni jednej štvrtiny, čo je viac ako v druhej vlne. „Delta má rýchlejší nábeh, je agresívna, spôsobuje to väčší tlak na nemocnice. Preto som vďačný všetkým lekárom, zdravotníkom a sestrám, ktorí tu odovzdávajú svoje posledné sily, je to veľká obeta,“ skonštatoval Heger.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) zdôraznil, že v Martine videli rovnaký trend ako v popradskej nemocnici, ktorú v sobotu tiež navštívili. „Rýchly nástup, hlavne neočkovaní pacienti, v priemere 89 percent ľudí na všetkých UPV je neočkovaných,“ povedal.

Tí, ktorí sú zaočkovaní, sú podľa ministra de facto na sto percent chránení. Zdôraznil, že na UPV sa zaočkovaní dostavajú v prípade, že majú aj iné veľmi ťažké ochorenia mimo COVID-19. Jediné, čo podľa neho pomôže poraziť covid, je vakcinácia.

Podľa medicínskeho riaditeľa UNM Dalibora Murgaša nemocnica aktuálne prechádza veľmi ťažkým obdobím. „Naša nemocnica patrí k tým, ktoré sú najzaťaženejšie pacientmi s ochorením COVID-19. Museli sme reprofilizovať viac, ako bola definovaná maximálna kapacita. Momentálne je to 144 lôžok, z ktorých 128 je obsadených,“ konkretizoval Murgaš s tým, že pre všetkých je to mimoriadne ťažké.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny