Na hlavný obsah

V nákupných centrách len očkovaní a prekonaní. Ako vyzerala premiéra prísnejších opatrení?

V tretej vlne je to najhoršie, hlásia reštaurácie.

Od pondelka (22. 11.) platia prísnejšie pravidlá, najmä pre nezaočkovaných. Nemôžu nakupovať v obchodných centrách, navštevovať bohoslužby ani sa stravovať v reštaurácii. Nedostanú sa ani do fitnes- či wellness centier. Štáby RTVS zisťovali, ako to vyzeralo v praxi.

Do obchodných centier v Košiciach prichádzali len zaočkovaní. Pracovníci strážnej služby im pri vstupoch kontrolovali covidové pasy. Napriek tomu bolo prvý deň pri sprísnených opatreniach v obchodných centrách len veľmi málo ľudí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je to smutne, lebo ľudia sa tešia, keď si môžu nakúpiť darčeky a sú veci, ktoré sa nedajú cez internet,“ uviedla návštevníčka nákupného centra.

„Dnes nemám komu ani predávať, mala som možno dvoch zákazníkov, ktorí si prišli len pre kávu,“ priblížila predavačka v cukrárni obchodného centra.

V čiernych okresoch môžu reštaurácie poskytovať stravu zákazníkom len cez výdajné okienko. Mnohým to spôsobuje finančné straty. Kompenzácie od štátu zatiaľ nie sú.

,,V tejto tretej vlne je to najhoršie lebo v podstate máme najtvrdšie opatrenia a dá sa povedať absolútne žiadne dotácie lebo (opatrenie) 3A sa nám nedá využívať. Firma sa nám zmenšila o 80%, v našich číslach je to približne 15 až 20 000 eur mesačná strata. Dokážeme zabezpečiť maximálne 80 hodín z pracovného fondu pre zamestnanca, čiže, samozrejme, majú pokles na výplatách,“ povedal Peter Kulhány, šéfkuchár a majiteľ reštaurácie v Banskej Bystrici.

V režime OP fungujú aj bohoslužby. V čiernych okresoch môže byť v chráme najviac 50 ľudí, v bordových raz toľko. V kostole v centre Nitry veriacich v pondelok kontrolovali už pri vstupe na rannú omšu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko