Na hlavný obsah

V Poľsku protestovali tisíce ľudí proti interrupčnému zákonu

Do ulíc ich vyhnala smrť ženy, ktorej nevykonali potrat.

V Poľsku protestovali tisíce ľudí proti interrupčnému zákonu
Ľudia protestujúci proti interrupčnému zákonu v Poľsku. Foto: ČTK/AP

Tisíce ľudí v sobotu (6. 11.) vyšli do ulíc Varšavy a ďalších poľských miest na protest proti prísnym protipotratovým zákonom po tom, čo nedávna smrť tehotnej ženy obnovila verejnú debatu o interrupciách v krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tridsaťročná Izabela podľa médií zomrela po tom, čo jej lekári odmietli vykonať interrupciu. K jej úmrtiu prispel podľa kritikov nález ústavného súdu z vlaňajšieho októbra, ktorý prakticky postavil interrupcie v Poľsku mimo zákona.

Ľudia so sviečkami v rukách a s transparentmi hlásajúcimi „už žiadna ďalšia“ prešli v sobotu podľa organizátorov desiatkami poľských miest, vrátane juhopoľského mesta Pszczyna, kde zosnulá žila.

Rodina Izabely uviedla, že žena podľahla v 22. týždni tehotenstva septickému šoku. Vyšetrenia už pred tým zistili vážne poškodenie plodu, lekári ale údajne v súlade so zákonom čakali, kým srdce plodu neprestane biť.

Po odumretí plodu sa rozhodli pre cisársky rez, srdce pacientky sa ale cestou na operačnú sálu rovnako zastavilo a ona napriek snahám lekárov ju oživiť zomrela, uviedla advokátka Jolanta Budzowská, ktorá právne zastupuje rodinu zosnulej.

Až do nálezu ústavného súdu, ktorému dominujú sudcovia dosadení vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), boli v Poľsku povolené potraty v troch prípadoch: keď tehotenstvo bolo dôsledkom znásilnenia či incestu, keď ohrozovalo život matky, a keď lekári zistili ťažké, nezvratné a nevyliečiteľné poškodenie plodu.

Z tohto posledného dôvodu bolo legálnych interrupcií najviac, skoro 1 000 ročne. Podľa ústavného súdu ale práve toto ustanovenie odporovalo poľskej ústave, teda faktu, že žena musí porodiť aj ťažko poškodené dieťa.

„Jej srdce tiež bilo,“ stálo na transparentoch niektorých účastníkov sobotnej demonštrácie. Vo Varšave sa do demonštrácie zapojil aj bývalý poľský premiér a predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý teraz stojí na čele najsilnejšej opozičnej strany v krajine. Demonštranti sa zhromaždili pred budovou ústavného súdu a následne sa vydali k ministerstvu zdravotníctva.

„Protipotratové zákony zabíjajú Poľky. Je to kruté, desivé,“ povedala televízii TVN24 jedna zo žien, ktoré prišli na protestnú akciu do mesta Pszczyna.

Spravodajský server Onet.pl v sobotu zverejnil rozhovor s manželom inej ženy, ktorá podľa neho zomrela v júni za podobných okolností. Vláda tvrdí, že za Izabelinu smrť rozhodnutie súdu vinu nenesie a že išlo skôr o chybu lekárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet