Na hlavný obsah

V Prahe sa konala posledná rozlúčka s Mekym Žbirkom

Uctili si ho politici aj stovky priaznivcov.

V pražskom krematóriu v Strašniciach sa rodina, priatelia a kolegovia rozlúčili so spevákom Miroslavom Žbirkom. Na pozvanie rodiny pricestovala prezidentka Zuzana Čaputová, aj český premiér v demisii Andrej Babiš. Rozlúčiť sa prišli aj stovky fanúšikov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Posledná spomienka hudobného publicistu Juraja Čurného na Miroslava Žbirku sa viaže ešte k minuloročnej premiére jeho filmu Meky. Juraj Čurný hovorí, že tak si ho bude navždy pamätať. O tom, že Miro mal rád anglický humor, ale aj ľudí a dával im to najavo, hovoril hudobný publicista aj počas svojho príhovoru pred smútočným zhromaždením.

„Ako si pripomíname, keď hovoríme o vážnej hudbe, hudbu Bacha, Mozarta, Vivaldiho, ako si z populárnej hudby pripomíname hudbu Gejzu Dusíka, Hamela, Vargu, Ursinyho, tak si budeme pripomínať aj hudbu, ktorú vytvoril Miro Žbirka,“ povedal.

Smútočná sieň strašnického krematória bola vyzdobená v duchu hipies a 60. rokov, teda čias, keď Miro Žbirka začínal svoju kariéru. Dominovala gitara v tvare kvetov. Aj hudba, ktorá sprevádzala pohreb, bola symbolická.

Mira Žbirku si prišli uctiť aj stovky priaznivcov. Obrad sledovali na veľkoplošnej obrazovke. Mnohí sa podpisovali aj do kondolečnej knihy a k nej položili symbolický biely kvet. Po celý čas zneli Mekyho známe piesne, ktoré nenechali nikoho ľahostajným.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko