Na hlavný obsah

V Prešovskom kraji sú už len dve neobsadené lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou

Naplnenosť lôžok vysoko presahuje 90 percent.

V Prešovskom kraji sú už len dve neobsadené lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou
Na ilustračnej snímke personál nemocnice a pacient s koronavírusom. Foto: RTVS

Nemocnice v Prešovskom kraji, v ktorých sú hospitalizovaní pacienti s koronavírusom, sú v najvyššej, a teda tretej fáze reprofilizácie lôžok. Ich naplnenosť však prekračuje hranicu 90 percent, informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Nemocnice v kraji vyhradili pre pacientov s koronavírusom 503 lôžok s kyslíkovým napájaním, obsadených je aktuálne až 473 z nich, čo je 93 percent. Ešte kritickejšia situácia je pri lôžkach s high-flow ventiláciou pľúc, zo 43 sú ich voľné už len 2. Rovnako sú voľné už len 2 lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou, spolu ich je 53 a naplnené sú z 96 percent.

„V uplynulom týždni si vyžiadalo prevoz do iných nemocníc 165 pacientov, z nich 35  si vyžadovalo podporu umelej pľúcnej ventilácie. Situáciu s mojím tímom veľmi pozorne sledujem,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

V kraji už presúvajú plánované operácie

V Prešovskom kraji je pre vysoký počet pacientov s koronavírusom obmedzená tzv. biela medicína. Zákroky, ktorých odklad nespôsobí zhoršenie zdravotného stavu pacienta, sa z dôvodu naplnenia kapacít presúvajú na neskoršie dátumy.

„Ubezpečujeme však, že každý, kto  potrebuje akútnu zdravotnú starostlivosť, ju aj dostane,“ dodal štátny tajomník rezortu zdravotníctva Kamil Száz.

Ministerstvo v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom a nemocnicami pre kritickú situáciu v predstihu už od pondelka (15. 11.) pristupuje k zapojeniu špecializovaných ústavov. Tie by mali poskytnúť lôžka pre pacientov vyžadujúcich podporu umelej pľúcnej ventilácie. Zároveň bude pokračovať proces reprofilizácie lôžok.

„Všetky zdravotnícke zariadenia v regióne sme požiadali, aby maximalizovali svoje kapacity pre pacientov s ochorením Covid-19 nad kapacity uvedené v tretej fáze reprofilizácie. Pripravujeme zapojenie aj mimorezortných zdravotníckych zariadení,“ priblížil Lengvarský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet