Na hlavný obsah

V Rusku zatkli po banskom nešťastí 5 ľudí vrátane majiteľa bane

Nikto z obvinených vinu nepriznáva.

V Rusku zatkli po banskom nešťastí 5 ľudí vrátane majiteľa bane
Ruskí banskí záchranári. Foto: AP

Ruský súd nariadil zatknutie piatich ľudí po štvrtkovom (25. 11.) nešťastí v uhoľnej bani v Kemerovskej oblasti na Sibíri s 51 obeťami. Medzi zatknutými je aj riaditeľ bane a jeho zástupca. Hrozí im až sedem rokov odňatia slobody. Uviedol to server Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda.

Riaditeľ a jeho zástupca čelia obvineniu z porušenia požiadaviek na zabezpečenie priemyselnej bezpečnosti objektu a zostanú vo väzbe do 25. januára. Zadržaný bol tiež vedúci úseku, kde sa tragédia stala.

Už skôr boli zatknutí dvaja inšpektori, ktorí boli obvinení z nedbanlivosti. Nikto z obvinených vinu nepriznáva. V čase havárie bolo v útrobách bane Listvjažnaja celkovo 285 baníkov. Zomrelo 46 z nich. Nešťastie si vyžiadalo aj životy piatich záchranárov.

Pôvodne sa hovorilo o šiestich obetiach spomedzi záchranárov, jedného z nezvestných však našli živého. Ide o záchranára Alexandra Zakovrjašina, ktorý sa podieľal na záchranných prácach v bani a bol pôvodne vyhlásený za mŕtveho. Zakovrjašin strávil pod zemou vyše 24 hodín, nakoniec sa ale sám dostal von a privolal si pomoc.

Našli ho iní záchranári. Lekári potom u neho konštatovali podchladenie, dehydratáciu a intoxikáciu oxidom uhoľnatým a uviedli, že je v ťažkom stave. Agentúra TASS v sobotu (27. 11.) informovala, že záchranár je mimo ohrozenia života.

Podľa predbežných záverov vyšetrovania je príčinou nešťastia výbuch metánu. Do bane sa niekoľko posledných mesiacov nedostávalo dostatočné množstvo vzduchu, čo viedlo k vzniku nebezpečnej koncentrácie metánu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet