Na hlavný obsah

V Škótsku zachytili šesť prípadov variantu omikron, v Portugalsku trinásť

Nákazu potvrdili vo futbalovom tíme.

V Škótsku zachytili šesť prípadov variantu omikron, v  Portugalsku trinásť
Zdravotníčka počas testovania na ochorenie COVID-19. Foto: TASR/AP

Škótska vláda v pondelok (29. 11.) ráno potvrdila šesť prípadov nového variantu koronavírusu omikron na území krajiny. Celkovo 13 prípadov v pondelok ohlásilo tiež Portugalsko, všetky súvisia s hráčmi a zamestnancami lisabonského futbalového tímu Belenenses, uviedla agentúra Reuters.

Tento variant koronavírusu prvýkrát identifikovali minulý týždeň v Juhoafrickej republike, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho označila za znepokojujúci.

V Škótsku sa nakazili aj ľudia, ktorí neboli v zahraničí

V Škótsku potvrdili štyroch infikovaných v grófstve Lanarkshire, ďalších dvoch v oblasti mesta Glasgow.

Niektorí z infikovaných v nedávnej dobe nikam necestovali a museli sa podľa zdravotníkov nakaziť komunitne. Úrady v Škótsku vyhľadávajú možné kontakty všetkých šiestich infikovaných a pátrajú po tom, kde mohli prísť do kontaktu s variantom omikron.

Celkovo už je v Spojenom kráľovstve deväť prípadov tohto variantu. Práve prvé tri zachytené počas víkendu prinútili Britániu k sprísneniu pravidiel pre cestovanie do krajiny a zavedeniu povinného nosenia rúšok.

Všetci cestujúci pri vstupe do Británie budú musieť od utorka (30. 11.) podstúpiť PCR test a zostať v karanténe, kým nedostanú výsledok.

Ľudia, ktorí prídu do kontaktu s osobami, u ktorých je podozrenie na nákazu variantom omikron, budú mať nariadenú desaťdňovú karanténu bez ohľadu na to, či sú očkovaní alebo nie.

Omikron vo futbalovom tíme

Futbalisti Belenenses pre nedostatočný počet hráčov nedohrali sobotňajší zápas portugalskej ligy s tímom Benfica Lisabon. Belenenses pre koronavírus prišiel o 17 futbalistov a členov realizačného tímu, so žiadosťou o odloženie stretnutia však neuspel.

V tíme sa v pondelok podľa portugalského Národného inštitútu zdravia (INSA) potvrdila nákaza variantom omikron. Jedna z pozitívne testovaných osôb sa nedávno vrátila z Juhoafrickej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet