Na hlavný obsah

V Španej Doline otvorili unikátny tunel

Kedysi ho využívali aj miestni, ktorí si takto skracovali cestu.

V Španej Doline pri Banskej Bystrici otvorili výnimočnú turistickú atrakciu – banský prekop, ktorý slúžil na prevážanie vyťaženej rudy. Lokalitu v minulosti preslávila ťažba medi.

Banskú šachtu prerazili začiatkom druhej polovice minulého storočia. Vyše 1,5-kilometrový tunel prepája Španiu Dolinu so zaniknutou osadou Piesky.

,,Bol vyrazený preto, že na druhej strane hory sa nachádzajú zhruba 2 až 3 milióny ton odvalov. Vyhodnotil sa geologický prieskum a zistilo sa, že je tam zaujímavý obsah medi,“ vysvetľuje Jozef Širila, banský inžinier.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Baníci vyťaženú rudu tunelom zvážali do Španej Doliny, kde sa ďalej upravovala. Po ukončení banskej činnosti v 90. rokoch tunel využívali aj miestni obyvatelia, ktorí si tadiaľto skracovali cestu.

,,A zrovna na tej strane Piesky je chalupár, ktorý tam žije, a rozprával nám, ako tadiaľto chodil na nákupy. Tí ľudia tu zanechali svoje osudy, svoju históriu,“ hovorí Dušan Roob, predseda Kremnického baníckeho spolku.

,,Ako dieťa som tiež na tajnáša chodila skúmať tento prekop s kamarátmi, bol to pre nás zážitok,“ opisuje starostka obce Martina Wilhermerová (NEZÁVISLÁ).

Za posledné roky však banské dielo chátralo a ničili ho vandali. Motivácia sprístupniť tunel verejnosti spojila ľudí z cestovného ruchu, vedenie obce, baníkov, ale aj samosprávny kraj. Do obnovy investoval 35 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny