Na hlavný obsah

V Stredozemnom mori pri pobreží Líbye sa utopilo 75 migrantov

V sobotu pobrežná stráž zachránila vyše 420 migrantov.

V Stredozemnom mori pri pobreží Líbye sa utopilo 75 migrantov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v sobotu (20. 11.) oznámila, že začiatkom tohto týždňa sa v Stredozemnom mori severne od Líbye utopilo 75 migrantov, ktorí sa pokúšali dostať na člne do Talianska. Správu priniesla tlačová agentúra AP.

IOM patriaca pod OSN oznámila najnovšiu tragédiu s tým, že informácie má od 15 preživších, ktorých zachránili rybári. Tí priviezli migrantov do prístavu Zuwára na severozápade Líbye. IOM zatiaľ neposkytla ďalšie podrobnosti.

V sobotu zároveň talianska pobrežná stráž zachránila vyše 420 migrantov vrátane asi 40 maloletých z člnov, ktoré sa dostali do ťažkostí v Stredozemnom mori.

Každý rok podnikajú nebezpečné plavby cez Stredozemné more do Európy tisíce migrantov a utečencov z Afriky, Blízkeho východu a južnej Ázie. Ich člny však bývajú preplnené a často nevhodné na takúto plavbu.

V roku 2021 zatiaľ pri pokuse prekonať z Líbye a Tuniska centrálnu oblasť Stredozemného mora zahynulo vyše 1 300 mužov, žien a detí, ktorí smerovali do Talianska a na Maltu, informovala IOM.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet