Na hlavný obsah

V súvislosti s variantom omikron nepanikárte, odkazuje WHO

Krajiny vyzýva na racionálne opatrenia.

V súvislosti s variantom omikron nepanikárte, odkazuje WHO
Na snímke šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala v utorok (30. 11.) členské krajiny, aby zachovali pokoj a v súvislosti s novým variantom omikron, ktorý vyvolal po celom svete paniku, prijali „racionálne“ opatrenia. Informovala o tom agentúra AFP.

„Vyzývame všetky členské štáty, aby prijali racionálne a proporčné opatrenia zníženie rizika (nákazy),“ povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„O nákazlivosti, vážnosti priebehu ochorenia a efektivite testov, liečby či vakcín v súvislosti s variantom omikron máme stále viac otázok, než odpovedí,“ pripomenul.

Trest pre krajiny, ktoré urobili správnu vec

Nový variant omikron po prvý raz hlásili 24. novembra z JAR. Odvtedy ho zaznamenali aj v ďalších krajinách v južnej časti Afriky, ako aj v Hongkongu, Izraeli a mnohých európskych krajinách. Viaceré štáty v súčasnosti prijímajú obmedzenia vrátane rušenia leteckých spojení z krajín južnej Afrika.

WHO sa postavila proti reštrikciám pre obavy, že sú nespravodlivé a môžu ostatné krajiny odradiť od zisťovania výskytu ďalších nových variantov.

„Ďakujem Botswane a Juhoafrickej republike za to, že tak rýchlo odhalili, sekvenovali a nahlásili tento variant,“ povedal. „Veľmi ma znepokojuje, že tieto krajiny teraz ostatní trestajú za to, že urobili správnu vec.“ Zároveň vyjadril pochopenie, že krajiny chcú svojich obyvateľov ochrániť „pred variantom, ktorému stále úplne nerozumieme“.

„Rovnako ma však znepokojuje, že viaceré členské štáty zavádzajú neohrabané, plošné opatrenia, ktoré nie sú založené na dôkazoch, sami o sebe nie sú účinné, a ktoré len prehĺbia nerovnosti,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet