Na hlavný obsah

V Žilinskom kraji už nemajú žiadne voľné lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou

Prevozy pacientov sú čoraz obtiažnejšie.

V Žilinskom kraji už nemajú žiadne voľné lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou
Na snímke muž na umelej pľúcnej ventilácii. Foto: RTVS

V nemocniciach v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sú lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou pre pacientov s ochorením COVID-19 naplnené na sto percent. Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová to v utorok (9. 11.) oznámila na brífingu v Žiline.

Celková kapacita lôžok je naplnená na viac ako 80 percent, a to napriek tomu, že nemocnice sú v poslednej, tretej, fáze reprofilizácie.

Nemocnice preto už dva týždne presúvajú kriticky chorých pacientov do iných krajov Slovenska. Prevozy sú však stále obtiažnejšie, pretože kapacity sa extrémne rýchlo plnia.

„V podstate v každej nemocnici je stav absolútne kritický. Ak sa aj príjme pacient, tak ako je potrebná umelá pľúcna ventilácia, sme v stave, kedy si už lekári budú musieť vyberať,“ skonštatovala Jurinová.

Obyvateľov Žilinského kraja vyzvala k zodpovednosti. „Aby sa snažili pochopiť vážnosť situácie a pre zachovanie zdravia seba a svojich najbližších robili také rozhodnutia, ktoré budú znižovať riziko ochorenia COVID-19 a súčasne iných ochorení, pre ktoré by ich stav vyžadoval hospitalizáciu.“

Podľa riaditeľky odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvie Pekarčíkovej koordinujú prevozy pacientov nielen na umelej pľúcnej ventilácii. „Prevážali sme už minimálne 10 pacientov na kyslíku. Presuny sú pre pacientov extrémne náročné z pohľadu zdravotného rizika.“

Riaditeľ Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci Martin Šenfeld upozornil, že tretia vlna je devastačnejšia ako druhá vlna. „Dochádza k tomu, že stav pacienta sa po prijatí veľmi rýchlo zhorší a skončí na umelej pľúcnej ventilácii. Skôr sú to pacienti mladší ako v druhej vlne a mali sme hospitalizované aj deti,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny