Na hlavný obsah

Vakcína je podľa vydavateľa slovníkov slovom roka 2021

Počas celého roka bolo veľmi frekventované.

Vakcína je podľa vydavateľa slovníkov slovom roka 2021
Na ilustračnej snímke zdravotníčka pripravuje vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Moderna. Foto: TASR/AP

Slovom roka 2021 sa podľa renomovanej americkej spoločnosti Merriam-Webster stal výraz „vakcína“. Informovala o tom v pondelok (29. 11.) agentúra AP.

Voľba na toto slovo padla vďaka tomu, že bolo počas celého roka veľmi frekventované, vysvetlil Peter Sokolowski – lexikograf tejto spoločnosti, ktorá je známa najmä vďaka vydávaniu slovníkov.

„Slovo vakcína v skutočnosti predstavuje dva rôzne príbehy. Jedným z nich je vedecký príbeh. Ide o pozoruhodnú rýchlosť, s akou boli vakcíny vyvinuté. Druhým rozmerom je politika a debata o vakcínach,“ povedal Sokolowski.

V internetovom výkladovom slovníku spoločnosti Merriam-Webster vzrástol počet vyhľadávaní slova „vakcína“ o 601 % v porovnaní s rokom 2020.

„Slovo vakcína sa nezrodilo zo dňa na deň alebo pre pandémiu. Prvé známe použitie siaha až do roku 1882. Slovo vakcína pôvodne označovalo očkovaciu látku proti kiahňam,“ uviedol Sokolowski.

AP pripomenula, že zatiaľ čo v iných lexikologických spoločnostiach vyberajú slová roka komisie zložené z odborníkov, Merriam-Webster zakladá svoj výber na počte vyhľadávaní od reálnych používateľov ich elektronických produktov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet