Na hlavný obsah

Prečo krajiny s vyššou zaočkovanosťou sprísňujú opatrenia?

RTVS sa na to pýtala odborníkov.

Dvomi dávkami vakcíny je zaočkovaných 40,5 % svetovej populácie. V Európe je plne očkovaných takmer 66 % ľudí, na Slovensku je to 45 % dospelej populácie.

Odborníci prízvukujú, že úlohou vakcíny je ochrániť život a odvrátiť ťažký priebeh choroby. Vakcína nie je zázračný prútik, ktorý vírus zaženie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Mnohí si kladú otázku, prečo krajiny s oveľa vyššou zaočkovanosťou, ako je na Slovensku, musia opäť zavádzať protipandemické opatrenia.

„Robia to práve kvôli tomu, aby sa nepreťažil ich zdravotnícky systém, pretože počet ľudí, ktorí nie sú imunizovaní je stále vysoký,“ vysvetľuje matematik Richard Kollár.

„Jednak aby neboli nemocnice zaťažené covidom a jednak, aby sme aj my všetci dostali zdravotnú starostlivosť, ktorú potrebujeme, aj tú necovidovú,“ dodala Zuzana Krištúfková, predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.

V týchto európskych krajinách sa sprísňujú, alebo sa v najbližšom čase sprísnia opatrenia. Ako vidieť na mape (viď reportáž či obrázok, pozn.), s rastúcim percentom zaočkovaných, sa znižuje počet úmrtí na koronavírus. Pozitívnym príkladom, ako očkovanie funguje, je Rakúsko.

podiel zaočkovaných vs. úmrtia
Mapa zobrazuje podiel zaočkovaných v rámci jednotlivých krajín Európy a úmrtia v nich.Foto: RTVS
Foto: RTVS

„Kým v Rakúsku vidíme, že dosahujú výškou incidencie, teda nových prípadov, tie isté úrovne, ako mali počas minulej vlny, úmrtnosť je desatinová. Na úrovni jednej desatiny,“ dodal Kollár.

„Aj Británia má rôzne opatrenia a má vysokú incidenciu, ale v nemocniciach ten nárast pacientov v podstate žiadny nebol,“ doplnil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Na Slovensku, je percento úmrtí na koronavírus stále vysoké. Štatisticky sa krajina prikláňa k Maďarsku, Slovinsku, Bosne a Hercegovine či Srbsku.

„Ak zajtra budem potrebovať operáciu a nebude ma mať kto uspať pri tej operácii, lebo anestéziológ sa bude musieť starať o pacientov na umelej pľúcnej ventilácii, tak asi nebudem nadšený. A doplatíme na to mnohí životom – pre nezodpovednosť ľudí, ktorí nepochopili, že očkovanie je jediná cesta, ako sa dostať z pandémie,“ skonštatovala Krištúfková.

V tejto vlne bojujú krajiny s infekčnejším a oveľa rýchlejším delta variantom koronavírusu. Preto aj odborníci predpokladajú, že práve teraz sa infikuje veľká množina nezaočkovaných. V slovenských nemocniciach je pomer hospitalizovaných s očkovaním a bez neho 20 ku 80 percentám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko