Na hlavný obsah

Vakcíny budú proti variantu omikron zrejme menej účinné, myslí si šéf Moderny

Zdôraznil, že treba počkať na dáta.

Vakcíny budú proti variantu omikron zrejme menej účinné, myslí si šéf Moderny
Na ilustračnej snímke vakcína Spikevax od Moderny. Foto: TASR/AP

Šéf americkej farmaceutickej spoločnosti Moderna Stéphane Bancel sa na základe predbežných zistení domnieva, že terajšie vakcíny proti covidu-19 budú zrejme menej účinné v boji s novým variantom omikron. Povedal to v rozhovore pre Financial Times.

Dodal však, že na preukázateľné dáta treba počkať ešte asi dva týždne. Vývoj a výroba upravenej vakcíny šitej na mieru omikronu bude podľa neho trvať niekoľko mesiacov.

Očakáva pokles, iní uvažujú optimistickejšie

„Myslím si, že neexistuje možnosť, že by účinnosť bola na rovnakej úrovni, ako sme mali s variantom delta,“ povedal Bancel v sídle spoločnosti v meste Cambridge v americkom štáte Massachusetts.

„Myslím si, že to bude pokles účinnosti materiálu. Len neviem, aký veľký, lebo musíme počkať na dáta. Ale všetci vedci, s ktorými som sa rozprával, hovoria: ‚Toto nebude dobré,'“ dodal šéf Moderny.

Množstvo expertov a politikov však znelo optimistickejšie. Jeden z riaditeľov firmy Pfizer a bývalý komisár amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) Scott Gottlieb stanici CNBC povedal, že podľa expertov na vakcíny zrejme budú stačiť tri dávky existujúcich mRNA vakcín na poskytnutie „veľmi dobrej ochrany“ pred omikronom.

Prezident USA Joe Biden potom vyhlásil, že nový variant je dôvodom na obavy, ale nie na paniku.

Medzi vedcami však podľa Bancela narastajú pochybnosti, keďže má variant omikron najväčší počet mutácií na takzvanom hrotovom proteíne, na ktorý sa terajšie vakcíny sústredia v snahe znížiť infekčnosť vírusu.

Väčšina odborníkov sa pritom domnievala, že sa takto vysoko zmenený variant objaví až o rok či o dva, povedal šéf Moderny.

Vakcína zameraná proti omikronu?

Zamerať všetku výrobnú kapacitu Moderny na prípadnú novú látku namierenú proti omikronu by podľa Bancela trvalo mnoho mesiacov a je to riskantné, pretože vo svete stále ešte kolujú tiež predchádzajúce varianty.

Medzičasom by pritom stálo za zváženie, či by rizikovým skupinám obyvateľov nemali podávať silnejšiu posilňovaciu dávku existujúcich vakcín.

Moderna aj jej konkurent Pfizer by podľa neho však mohli byť schopní vyrobiť okolo miliardy dávok prípadnej novej vakcíny do budúceho leta.

Politické rozhodnutie

Bancel sa tiež ohradil voči kritikom, ktorí obviňujú farmaceutické firmy z nízkej zaočkovanosti obyvateľov v rozvojových krajinách, napríklad na juhu Afriky, kde sa omikron objavil prvýkrát.

„To bolo najmä politické rozhodnutie bohatých krajín. V USA nám povedali, že nemáme inú možnosť, ako dať 60 % našej výrobnej kapacity americkej vláde. To nebolo rozhodnutie Moderny, to bolo rozhodnutie vlády USA,“ povedal Bancel.

Dodal, že Moderna má teraz k dispozícii desiatky miliónov dávok určených pre Afriku, avšak jednotlivé vlády ani vakcinačný program pre nízkopríjmové krajiny Covax nie sú schopné dostať ich k pacientom, a to z rôznych dôvodov.

„Dochádza nám skladovací priestor. Je to preto, že buď nemajú colné doklady, alebo nemajú dostatočné kapacity chladničiek, alebo pretože je ťažké dostať dávky k ľuďom,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet