Na hlavný obsah

Väznený gruzínsky exprezident označil svoj zdravotný stav za kritický

Saakašviliho zadržali pred vyše mesiacom.

Väznený gruzínsky exprezident označil svoj zdravotný stav za kritický
Na archívnej snímke bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili. Foto: TASR/AP

Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili, ktorý už 35. deň drží hladovku na protest proti svojmu zatknutiu, považuje svoj zdravotný stav za kritický.

Ako vo štvrtok (4. 11.) uviedla agentúra RIA Novosti, Saakašvili o tom listom informoval ukrajinskú ombudsmanku pre ľudské práva Ľudmylu Denisovovú. Tá v príspevku na sociálnej sieti Telegram dodala, že výsledky testov, ktoré vykonali Saakašvilimu deň pred odoslaním listu, „sú neuspokojivé“.

Denisovová preto apelovala na gruzínske úrady, aby dodržiavali normy medzinárodného práva a poskytli Saakašvilimu náležitú lekársku starostlivosť.

Exprezidenta zadržali 1. októbra po jeho návrate do Gruzínska, kde sa proti nemu vedie viacero trestných konaní.

Saakašviliho už vo vlasti v neprítomnosti odsúdili za vraždu bankára Sandra Girgvlianiho a zbitie poslanca Valerija Gelašviliho. Kým v prvom prípade bol Saakašvili odsúdený na tri roky väzenia, v druhej kauze dostal šesť rokov väzenia.

Okrem toho figuruje aj v kauzách, ako je rozohnanie opozičného mítingu zo 7. novembra 2007, pogrom v spoločnosti Imedi TV a sprenevera financií zo štátneho rozpočtu, ktorými sa zaoberajú gruzínske súdy.

Saakašvili má ukrajinské občianstvo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prednedávnom uviedol, že on osobne i ukrajinské úrady podniknú kroky vedúce k návratu Saakašviliho na Ukrajinu.

Gruzínsky prokurátor Džardži Ciklauri však pred časom deklaroval, že možnosti vydania Saakašviliho na Ukrajinu sa ani neskúmajú. Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová zasa v stredu (3. 11.) vyhlásila, že Saakašvilimu „nikdy neudelí milosť“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet