Na hlavný obsah

Veľká koralová bariéra v Austrálii sa pomaly zotavuje

Unikátny ekosystém dlhodobo poškodzuje otepľovanie vôd.

Veľká koralová bariéra v Austrálii sa pomaly zotavuje
Na snímke Veľká koralová bariéra pri pobreží Austrálie. Foto: TASR

Austrálski vedci zaznamenali rozsiahle množenie Veľkej koralovej bariéry. Koraly pustili do vody veľký počet spermií a vajíčok, ktoré vytvorili pestrofarebné zhluky. Podľa vedcov to je dôkaz, že sa útes zotavuje z predchádzajúcich negatívnych javov, uviedla to v stredu (24. 11.) agentúra Reuters.

„Bolo potešujúce pozorovať, ako sa rodí nový útes,“ povedal Gareth Phillips, ktorý tento fenomén sledoval vo vodách neďaleko mesta Cairns v štáte Queensland. Podľa Phillipsa, ktorý vedie výskum zameraný na reprodukciu Veľkého koralového útesu, to ukazuje, že jeho ekologické funkcie stále fungujú. „Toto množenie je ďalším dôkazom, že sa útes zotavuje,“ domnieva sa.

Podľa Phillipsa reprodukcia koralov nastáva, ak sú splnené viaceré podmienky. Množenie sa zvyčajne odohráva v noci medzi koncom novembra a začiatkom decembra a teplota vody sa musí pohybovať okolo 26 stupňov Celzia. Zvyčajne sa tak stáva po splne mesiaca, kedy je prílev aj odliv menej intenzívny. Fenomén trvá tri až šesť nocí.

Koraly poškodzuje otepľovanie

Ekológovia už dlhé roky varujú pred negatívnymi javmi, ako je blednutie koralov, ktoré zasahujú Veľkú koralovú bariéru. To nastáva, keď sa koraly v dôsledku otepľovania morskej vody začnú zbavovať farebných rias, ktoré k nim transportujú výživné látky.

V roku 2019 austrálske úrady vo svojom päťročnom hodnotení zhoršili prognózu tejto prírodnej pamiatky na najnižšiu možnú úroveň. Za hlavnú hrozbu pre tento unikátny ekosystém označili globálnu zmenu klímy a otepľovanie. Predchádzajúce výskumy poukazovali na to, že strácanie farby a ďalšie podobné fenomény sa negatívne premietajú aj do schopnosti reprodukcie koralov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet