Na hlavný obsah

Venezuelský prezident označil členov misie EÚ za špiónov

Volebný proces označil za bezchybný a krásny.

Venezuelský prezident označil členov misie EÚ za špiónov
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro. Foto: TASR/AP

Venezuelský prezident Nicolas Maduro označil členov pozorovateľskej misie Európskej únie, ktorá dohliadala na nedávne venezuelské regionálne voľby, za špiónov a obvinil ich z toho, že sa vo svojej predbežnej správe snažia poškvrniť hlasovanie. Informuje o tom agentúra Reuters.

Svoje predbežné závery z venezuelských regionálnych a miestnych volieb zverejnila misia EÚ v utorok (23. 11.). Situácia, v ktorej sa hlasovanie uskutočnilo, sa podľa nej zlepšila v porovnaní s predchádzajúcimi celoštátnymi voľbami.

Misia ale zároveň vyjadrila obavy zo svojvoľných zákazov kandidátov, meškania pri otváraní volebných miestností a „rozšíreného využívania štátnych zdrojov v kampani“.

„Chceli poškvrniť volebný proces, ale nepodarilo sa im to. Delegácia špiónov, neboli to pozorovatelia, sa voľne potulovala po zemi a špehovala sociálny, ekonomický a politický život krajiny,“ uviedol Maduro v nedeľnom (28. 11.) vysielaní štátnej televízie.

Pozorovateľská misia EÚ na žiadosť agentúry Reuters o komentár zatiaľ neodpovedala.

Hlasovanie sa vo Venezuele konalo predminulý víkend. EÚ tam vyslala pozorovateľskú misiu prvýkrát po 15 rokoch. Šéfka misie – europoslankyňa Isabel Santosová upozornila, že vo Venezuele nefunguje právny štát, justícia nie je nezávislá a niektoré zákony zasahujú do férovosti volieb. Úplná správa misie sa uverejní do dvoch mesiacov.

Venezuelská opozícia sa zúčastnila na hlasovaní prvýkrát od roku 2017. Získala ale len tri z 23 guvernérskych postov a 117 starostov, zatiaľ čo vládni socialisti získali 210 starostov.

Konečné výsledky zatiaľ neoznámili, a to vrátane výsledku voľby guvernéra v štáte Barinas, odkiaľ pochádzal bývalý prezident Hugo Chávez.

„EÚ nemohla poškvrniť volebný proces, bol bezchybný, krásny,“ povedal Maduro. Dodal, že sa v nasledujúcich hodinách stretne s opozičnými guvernérmi.

Zároveň podľa agentúry Reuters naznačil, že vládnuci socialisti mohli vo viacerých štátoch utrpieť porážku, pretože sa ich voliči rozhodli potrestať.

Hoci vládnuca strana získala najviac guvernérskych postov, podľa údajov venezuelskej volebnej komisie dostala menej ako štyri milióny hlasov, čo je pokles oproti regionálnym voľbám z roku 2017, keď získala 5,9 milióna hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet