Na hlavný obsah

Veterinári zistili vtáčiu chrípku v malom chove v Dunajskej Strede

Hydinu pravdepodobne nakazili voľne žijúce vtáky.

Veterinári zistili vtáčiu chrípku v malom chove v Dunajskej Strede
Na ilustračnej snímke sliepky. Foto: TASR

Štátna veterinárna a potravinová správa SR na svojom webe v utorok (23. 11.) informovala, že veterinári zistili prípady vtáčej chrípky typu H5N1 v malom chove v Dunajskej Strede.

„V chove, kde bolo chovaných 11 nosníc a 3 kohúty bol  pozorovaný náhly zvýšený úhyn 3 nosníc a 1 kohúta.  Následne v krátkom časovom období uhynula aj ostatná hydina v chov,“ informovali veterinári.

Tí zároveň vykonali epizootologické šetrenie, aby zistili zdroj, z ktorého nákaza pochádza. Predpokladajú však, že hydinu mohlo nakaziť voľne žijúce vtáctvo, keďže sliepky aj kohúty mali voľný výbeh.

„Miestne príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa v Dunajskej Strede nariadila opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie šírenia nákazy, v ochrannom pásme o polomere 3 kilometrov okolo ohniska a v pásme pozorovania o polomere 10 kilometrov okolo ohniska,“ dodala veterinárna správa.

Ako informuje agentúra ČTK, podľa Svetovej organizácie pre zdravie zvierat (OIE) sa vtáčia chrípka na Slovensku vyskytla naposledy tento rok na jar, podtyp H5N1 potom v roku 2006.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko