Na hlavný obsah

Viac ako 60 % emisií vzniká v mestách. Ako by mali vyzerať opatrenia v nich?

Spotrebujú takmer 80 % svetovej energie.

Návrh spoločnej dohody z klimatického samitu v Glasgowe je známy. Ide o akýsi návod, ako by mal svet postupovať v boji proti klimatickej zmene. Kým politici hovoria o úspechu, aktivisti a vedci o premrhanej šanci.

Dokument okrem iného rozoberá environmentálne opatrenia v mestách. Práve v nich vzniká viac ako 60 % všetkých emisií.

Podľa správy OSN spotrebujú mestá takmer 80 % svetovej energie. Ľudia aj spoločnosti by sa preto mali zaujímať o to, v akom stave sú priestory, v ktorých bývajú či pracujú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Sú firmy, ktoré tomu v podstate neprikladajú až taký dôraz. Viac sa pozerajú na lokalitu budovy, tak aby pre ich zamestnancov bolo komfortné dochádzanie. Nájomcovia, ktorí sú väčšinou z korporátneho sveta, kde je smart vybavenie budovy súčasťou ich HR stratégie. Pozerajú sa na to, ako vybavenie budovy ovplyvňuje výkonnosť ich zamestnancov a ich zdravie,“ uviedol Tomáš Jurdák, riaditeľ investičnej spoločnosti.

Takzvané inteligentné budovy budúcnosti by mali mať zabudované dátové centrum. To zaznamenáva informácie napríklad o teplote, svetle, či hustote oxidu uhličitého.

Podľa štatistík vzrastie svetová populácia do roku 2050 na necelých 10 miliárd. Z toho takmer 70 % ľudí bude bývať v mestách. Podľa expertov by štát mal prispieť obyvateľom na ekologickú transformáciu už existujúcich obytných budov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet