Na hlavný obsah

Viac ako 90 percent zamestnancov vlády USA dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu

Ich povinné očkovanie oznámil v septembri Joe Biden.

Viac ako 90 percent zamestnancov vlády USA dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Viac ako 90 percent z 3,5 milióna zamestnancov federálnej vlády Spojených štátov, na ktorých sa vzťahuje nariadenie amerického prezidenta Joea Bidena, už dostalo do pondelka aspoň jednu dávku vakcíny proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa Biely dom.

Biden v septembri oznámil, že jeho administratíva zavedie povinné očkovanie proti covidu pre niektorých zdravotníckych pracovníkov i zamestnancov federálnej vlády USA a spoločnosti, ktoré pre ňu pracujú.

Čas na predloženie príslušných potvrdení mali federálni zamestnanci do pondelka 22. novembra. Podľa Bidenovej administratívy 95 percent z nich spĺňa požiadavky, pretože boli plne či čiastočne zaočkovaní alebo majú podanú žiadosť o výnimku z náboženských alebo zdravotných dôvodov, uviedol Biely dom.

Obe dávky vakcíny proti koronavírusu dostala prevažná väčšina federálnych zamestnancov.

Tieto čísla podľa Reuters naznačujú relatívne vysokú mieru zaočkovanosti federálnych zamestnancov v porovnaní s celkovou americkou populáciou. Podľa portálu ourworldindata.com bolo k nedeli (21. 11.) plne zaočkovaných 57,9 percenta Američanov.

Ochorenie covid-19 si v USA vyžiadalo už vyše 770 000 obetí. Podľa odhadov americkej agentúry pre bezpečnosť práce (OSHA) zachráni povinné očkovanie životy viac ako 6 500 zamestnancov a v nasledujúcich šiestich mesiacoch zabráni vyše 250 000 hospitalizáciám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet