Na hlavný obsah

Viacero spoločností prejavilo záujem o podiel v Stredoslovenskej energetike

Rezort hospodárstva chce rokovať so záujemcami.

Viacero spoločností prejavilo záujem o podiel v Stredoslovenskej energetike
Ilustračná snímka - logo SSE. Foto: SSE

Stredoslovenskú energetiku (SSE) vlastní na papieri štát, v rukách má tesnú väčšinu. Manažérsku kontrolu spolu so 49 % akcií však kontroluje súkromník EPH. O jeho podiel prejavili nedávno záujem viaceré spoločnosti, okrem iných aj maďarská štátna spoločnosť MVM, ktorá vraj predložila najlukratívnejšiu ponuku. Téme sa venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa preto chystá rokovať s potenciálnymi záujemcami, rovnako aj s predávajúcim. Kým Sulík je zatiaľ skúpy na slovo, v koalícii sa ozývajú viaceré hlasy k možnému obchodu.

Podľa šéfa parlamentného hospodárskeho výboru Petra Kremského (OĽANO) nie je zo strategického hľadiska vhodné, aby iná krajina cez svoju spoločnosť vlastnila podiel v slovenskom strategickom podniku. Preto tvrdí, že vláda by mala uvažovať nad predkupným právom a sama odkúpiť od EPH podiel v SSE.

Suma, za ktorú sa podiel predáva, pritom môže presiahnuť miliardu eur. Podľa Kremského by Slovensko napriek súčasnej ekonomickej kríze nemalo problém získať tieto peniaze. „Slovensko nemá problémy získať si prostriedky na finančných trhoch, a keďže toto je zisková spoločnosť a prináša dividendy, tak si myslím, že by to bolo pomerne rýchlo návratné,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

V prípade predaja podielu v SSE je zlé a ešte horšie riešenie, hovorí podpredseda hospodárskeho výboru Radovan Kazda (SaS). Minulosť podľa neho ukazuje, že nech už vlastnil akýkoľvek energetický podnik štát, tak hospodársky sa mu nedarilo. Poslanec navrhuje zachovať status quo.

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico si chce, naopak, najprv posvietiť na rozdiel v kúpnej cene podniku. „Bude ma mimoriadne zaujímať vývoj kúpnej ceny. Najmä ma bude zaujímať, aby sme porovnali, za čo to Dzurindova vláda predala,“ dodal.

Ministerstvo hospodárstva upozorňuje, že ak by sa aj medzi potenciálnym predávajúcim a kupujúcim zrodila dohoda, spečatiť ju musí ešte vláda. Tá môže celú transakciu zastaviť. K podobnému rozhodnutiu je však ešte ďaleko. Podľa kompetentných týždne, ak nie aj mesiace.

Sulík chce o svojom postoji informovať až po skončení rokovaní so spoločnosťami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika