Na hlavný obsah

Vláda plánuje na tri týždne sprísniť opatrenia

Pre kritickú situáciu v nemocniciach to odporúčajú odborníci.

Vláda plánuje na tri týždne sprísniť opatrenia
Na snímke v popredí predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Protipandemické opatrenia sa majú na najbližšie tri týždne sprísniť. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) v utorok (16. 11.) po rokovaní vlády s tým, že pandemická situácia na Slovensku je kritická.

 „Najbližšie tri týždne potrebujeme výrazne sprísniť, aby sme upokojili a stabilizovali situáciu v nemocniciach,“ vyhlásil.

O návrhoch konzília odborníkov má vláda rozhodnúť vo štvrtok (18. 11.). Očkovaných a tých, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali nie dávnejšie ako pred 180 dňami, sa sprísnenie nedotkne.

Návrhy opatrení

Premiér zdôraznil, že návrhy odborníkov majú jeho podporu. Ak ich vláda schváli, zamestnanci budú môcť chodiť do práce v režime OTP, hromadných podujatí sa budú môcť zúčastniť len zaočkovaní, neesenciálne obchody, ako napríklad aj obchodné centrá, budú fungovať v režime očkovaní a prekonaní.

Rovnako budú fungovať aj akvaparky a ubytovacie zariadenia (tie budú v čiernych okresoch zatvorené pre všetkých).

Športové súťaže budú v režime očkovaní a po prekonaní ochorenia, v OTP režime len pre profesionálnych športovcov.

Heger vyhlásil, že ak nové prísnejšie opatrenia nebudú mať želaný efekt, tak Slovensko čaká ďalšie sprísňovanie. Naopak, ak sa situácia zlepší, vláda plánuje predstaviť nový covidový automat. Ten má umožniť väčšie uvoľnenie opatrení pre zaočkovaných, a to aj v najviac zasiahnutých okresoch.

Premiér zdôraznil, že zlá epidemická situácia ovplyvňuje všetkých, pretože má za následok obmedzenie takzvanej bielej medicíny. „Nechceme sa dostať do situácie, keď ľudia, ktorí sa dostanú do nemocnice, nebudú môcť dostať pomoc,“ dodal.

Väčšie výhody pre očkovaných si nemôžeme dovoliť

Na situáciu v nemocniciach poukázal aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). „Verím tomu, že covid automat, ktorý vo štvrtok schválime, pomôže tomu, aby sme znížili počet ľudí v nemocniciach a mohli sa venovať aj bielej medicíne,“ vyhlásil.

Situáciu označila za vážnu aj Alena Koščálová, členka konzília odborníkov a primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre.

Podľa nej konzílium diskutovalo o zavedení covidového automatu, ktorý by doprial viac slobody zaočkovaným. „Dnes sme, bohužiaľ, v takej situácii, že si nemôžeme dovoliť dať takýto covidový automat do praxe, pretože by znamenal zvýšenie mobility a zhoršenie epidemickej situácie,“ tvrdí Koščálová.

„Pandemický vlak je rozbehnutý tak rýchlo, že keď nepribrzdíme, tak sa rútime do humanitárnej katastrofy, nemocnice sú pred kolapsom,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko