Na hlavný obsah

Vláda rozhodla o nákupe lieku proti koronavírusu

Do konca roka by mohlo prísť 35 000 balení.

Vláda rozhodla o nákupe lieku proti koronavírusu
Na snímke nový experimentálny liek proti ochoreniu COVID-19 molnupiravir od americkej farmaceutickej spoločnosti Merck & Co. Foto: TASR/AP

Vláda schválila návrh nákupu lieku proti koronavírusu Lagevrio, s účinnou látkou molnupiravir. „V rámci vývoja pandémie ochorenia COVID-19 je nevyhnutné zabezpečiť pre potreby občanov Slovenskej republiky najaktuálnejšie možnosti liečby koronavírusu,“ uvádza sa v predkladacej správe návrhu, ktorú spísalo ministerstvo zdravotníctva.

Liek Lagevrio je perorálne antivirotikum, ktoré funguje na princípe zabraňovania množeniu širšieho spektra vírusov vrátane koronavírusu v organizme. Látka by tak mala ochrániť pacienta, ktorý ju užíva, pred ťažkým priebehom ochorenia.

Liek je podľa vlády potrebné zaobstarať v čo najkratšom čase, aby pomohol znížiť vyťaženosť nemocníc.

Slovensko sa za účelom nákupu antivirotika zapojilo do verejného obstarávania Európskej komisie (EK). „Európska komisia ku dnešnému dňu garantuje členským štátom možnosť začatia dodávania predmetného lieku do konca prvého kvartálu 2022,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Liek by však mohol byť k dispozícii už do konca tohto roku, ministerstvo plánuje zaobstarať ďalších 35 000 balení lieku na základe od stredajšej (24. 11.) polnoci platného núdzového stavu. Ministerstvo preto navrhlo uzatvoriť bilaterálnu zmluvu na jeho urýchlený nákup.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko