Na hlavný obsah

Vláda sa ospravedlnila ženám, ktoré podstúpili nezákonnú sterilizáciu

Obeťami sa stali najmä rómske ženy v období rokov 1966 až 1989.

Vláda sa ospravedlnila ženám, ktoré podstúpili nezákonnú sterilizáciu
Na archívnej snímke uprostred verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová so ženami, ktoré boli nezákonne strerilizované Rozáliou Červenákovou (vpravo) a Zlaticou Kalejovou (vľavo) počas tlačovej konferencie k problematike nezákonných sterilizácií rómskych žien na Slovensku. Foto: TASR

Vláda SR odsudzuje porušovanie ľudských práv a ospravedlňuje sa ženám, ktoré sa stali obeťami nezákonných sterilizácií. Oficiálne ospravedlnenie vlády za sterilizácie žien v rozpore s právom odsúhlasil kabinet na stredajšom (24. 11.) rokovaní.

Zámerom komuniké je vyjadriť ľútosť zo strany vlády nad situáciou, v ktorej sa ocitli ženy v súvislosti so sterilizáciami v rozpore s právom.

Kabinet v dôvodovej správe pripomenul, že obeťami sa stali najmä rómske ženy v období rokov 1966 až 1989 v súvislosti s niektorými štátnymi politikami, snažiacimi sa ovplyvňovať početnosť rómskej populácie aj prostredníctvom sterilizácií.

Upozornil, že i v nasledujúcom období (1990 až 2004) sa mnohé ženy predovšetkým z rómskej komunity podrobili sterilizácii bez dostatočného porozumenia dôsledkom zákroku, prípadne pod tlakom zdravotníckeho personálu pri začínajúcich pôrodných bolestiach a bez dostatočného časového priestoru na premyslenie.

„Podobné manipulatívne postupy sú neprípustné a porušujú ľudské práva a slobody a demokratické princípy, k dodržiavaniu ktorých sa SR zaviazala,“ deklaruje kabinet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko