Na hlavný obsah

Vo Švajčiarsku hrozí pred referendom o pandemickom zákone eskalácia napätia

Kampaň sprevádzajú vyhrážky a nepriateľské reakcie.

Vo Švajčiarsku hrozí pred referendom o pandemickom zákone eskalácia napätia
Kontrola covidových pasov vo Švajčiarsku. Foto: TASR/AP

Vo Švajčiarsku sa v nedeľu (28. 11.) uskutoční referendum o zákone týkajúcom sa opatrení proti novému koronavírusu. Pozorovatelia varujú, že môžu dôjsť k eskalácii napätia medzi podporovateľmi a odporcami očkovania.

Kampaň pred hlasovaním totiž sprevádza bezprecedentná miera nepriateľských reakcií, hrozieb a dokonca vyhrážok smrťou, ktorým čelia viacerí politici vrátane ministra zdravotníctva Alaina Berseta. Informovala o tom v stredu (24. 11.) agentúra AFP.

Protestné hlasy silnejú

„Od začiatku pandémie sme zaznamenali nárast hrozieb s bezprecedentnou (mierou) nepriateľskosti,“ uviedla pre AFP spolková polícia. Okolo budov vlády a parlamentu v hlavnom meste Bern rozmiestnili ploty, ktoré majú zaistiť ochranu počas demonštrácií antivaxerov.

Tie sa v krajine konajú čoraz častejšie. Niektoré z protestov už viedli k zrážkam s políciou, ktorej príslušníci použili na rozohnanie davov gumové projektily a slzotvorný plyn.

Ich organizátormi sú často tzv. „Freiheitstrychler“ – muži odetí v bielych tričkách s výšivkami kvetov plesnivca alpínskeho, ktorí majú na ramenách zavesené jarmo s dvoma veľkými kravskými zvoncami, spiežovcami.

Druhé referendum o covide

Za posledných šesť mesiacov budú Švajčiari hlasovať v referende týkajúcom sa odozvy vlády na pandémiu COVID-19 už po druhý raz. V júni 60 percent voličov schválilo predĺženie opatrení zameraných na boj proti covidu.

Oponenti však trvali na tom, že je potrebné ďalšie referendum týkajúce sa zmien v pandemickom zákone, ktorý okrem iného zaručuje právny rámec pre tzv. covidový certifikát. Ten je dokladom toho, či je jeho držiteľ zaočkovaný proti covidu alebo prekonal toto ochorenie. Niektorí kritici tohto preukazu, ktorý je od septembra potrebný na vstup do reštaurácií či iných vnútorných priestorov, vytvára „apartheidový“ systém.

„Tento zákon je diskriminačný,“ povedala Agns Aedová, hovorkyňa skupiny Friends of the Constitution (Priatelia ústavy), ktorá referendum zvolala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet