Na hlavný obsah

Vo veku 90 rokov zomrel bývalý juhokórejský diktátor Čon Du-hwan

Krajine priniesol brutalitu aj prosperitu.

Vo veku 90 rokov zomrel bývalý juhokórejský diktátor Čon Du-hwan
Na snímke bývalý juhokóresjký prezident Čon Du-hwan. Foto: ČTK

Bývalý juhokórejský prezident Čon Du-hwan, ktorý krajine vládol železnou päsťou po vojenskom prevrate v roku 1979 a rozdrvil nasledujúce prodemokratické protesty, zomrel v utorok (23. 11.) skoro ráno vo veku 90 rokov.

Oznámili to tlačové agentúry s tým, že Čon podľahol chronickému ochoreniu. Bývalý prezident podľa agentúry Reuters trpel malígnym nádorovým ochorením plazmatických buniek, zvaným mnohopočetný myelóm či Kahlerova choroba.

Odsúdili ho na trest smrti, neskôr omilostili

Vojenský puč a následný masaker študentov pri potlačení prodemokratických demonštrácií vo Kwangdžu v roku 1980 patrí k najtemnejším kapitolám moderných juhokórejských dejín. Šéf štátu z rokov 1980 – 1988 bol v auguste 1996 v juhokórejskom „procese storočia“ odsúdený na trest smrti za vzburu, vlastizradu a úplatky. Neskôr mu bol trest zmenený na doživotie a v decembri 1997 dostal milosť.

Bývalý náčelník generálneho štábu Čon Du-hwan zomrel necelý mesiac po svojom priateľovi a nástupcovi v najvyššom úrade. Bývalý prezident Ro Tche-u, ktorý bol vo funkcii v rokoch 1988 až 1993, zomrel 26. októbra vo veku 88 rokov.

Priniesol brutalitu aj prosperitu

Čonovo osemročné vládnutie sa vyznačovalo brutalitou a represiami, ktoré postihli desaťtisíce ľudí. Bolo ale tiež poznačené rastúcou prosperitou krajiny. Režim tak dosiahol to, že v Soule v roku 1988 usporiadal letné olympijské hry. Čon bol tiež prvým juhokórejským lídrom, ktorý odovzdal moc pokojne, poznamenala agentúra AFP. Aj tak „mäsiar z Kwangdžu“ patril k najviac nenávideným osobám v krajine, dodala.

Aj po prepustení z väzenia sa Čon niekoľkokrát vrátil do centra pozornosti, napríklad nezaplatenými pokutami v sume až stoviek miliárd wonov, zatiaľ čo sa ukázalo, že jeho potomkovia a ďalší príbuzní vlastnia nehnuteľnosti v hlavnom meste Soulu a v Spojených štátoch.

Vlani ho odsúdili na podmienečný trest za hanobenie demokratického aktivistu a katolíckeho kňaza vo svojich pamätiach. Žalobcovia sa odvolali a Čon sa mal budúci týždeň postaviť znovu pred súdom, napísala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet