Na hlavný obsah

Vojenská misia EÚ v Bosne bude trvať minimálne o jeden rok dlhšie

Zelenú jej predĺženiu dala Bezpečnostná rada OSN.

Vojenská misia EÚ v Bosne bude trvať minimálne o jeden rok dlhšie
Na archívnej snímke vlajka Bosny a Hercegoviny. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada (BR) OSN v stredu (3. 11.) jednohlasne podporila predĺženie vojenskej misie Európskej únie (EÚ) v Bosne. Informovali o tom agentúry. Rusko sa však postavilo proti tomu, aby pred BR OSN vystúpil vysoký medzinárodný predstaviteľ pre Bosnu so svojím varovaním pred separatistickým správaním bosnianskych Srbov.

Agentúra Reuters pripomína, že Rusko a Čína neuznávajú úrad vysokého predstaviteľa, ktorý dohliada na dodržiavanie Daytonskej mierovej dohody z roku 1995. Tento rok v júli sa im nepodarilo odobrať časť právomocí a postarať sa o to, aby jeho úrad bol o rok zrušený.

Vo svojej správe pre 15-člennú BR OSN vysoký predstaviteľ Christian Schmidt upozorňuje, že Bosne a Hercegovine bezprostredne hrozí rozpad a veľmi reálne nebezpečenstvo návratu ku konfliktu.

Schmidt so svojím varovaním pred BR OSN nepredstúpil, čo možno podľa diplomatov považovať za snahu zmieriť si Rusko a Čínu, aby predĺžili mandát približne 600-člennému kontingentu európskej vojenskej misie.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja obvinil svojich západných kolegov, že majú „odmietavý prístup“ k suverenite Bosny a Hercegoviny. Tvrdí, že „sa nechcú zbaviť imidžu opatrovníka tejto balkánskej krajiny, ktorý má právo jej obyvateľom diktovať, ako si majú vytvárať štát a ako majú riadiť svoju krajinu“.

Daytonská dohoda ukončila konflikt v Bosne a Hercegovine medzi bosnianskymi Srbmi, Chorvátov a Bosniakov. Tento štát tvorí Republika srbská a bosniansko-chorvátska Federácia Bosny a Hercegoviny (FBaH). Líder bosnianskych Srbov Milorad Dodik hrozí stiahnutím z celoštátnych inštitúcií, a to vrátane ozbrojených síl, pričom by sa obnovila bosnianskosrbská armáda.

„Dodik čoraz častejšie hovorí o možnom odchode Republiky srbskej z Bosny a Hercegoviny,“ povedala americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová – Greenfieldová. „To je nebezpečná cesta pre Bosnu a Hercegovinu, ako aj pre širší región Balkánu,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet