Na hlavný obsah

Vyhláška o nosení respirátora neplatí? Polícia vyvracia subjektívne právne názory antirúškarov

Tí v posledných dňoch blokujú obchody s potravinami.

Vyhláška o nosení respirátora neplatí? Polícia vyvracia subjektívne právne názory antirúškarov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyhláška o prekrytí horných dýchacích ciest na verejnosti vo všetkých priestoroch interiérov budov je platná a účinná. V súvislosti s protestmi a provokáciami niektorých občanov to pripomína Polícia Slovenskej republiky.

V posledných dňoch sa množia prípady, kedy skupina ľudí odmieta v supermarketoch prekrytie dýchacích ciest a blokuje pokladne. Posledný takýto prípad sa odohral vo štvrtok (4. 11.) v Piešťanoch, kde došlo ku konfliktu s privolanými príslušníkmi Policajného zboru.

„Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR pod číslom 250/2021, ktorou sa podľa § 48 ods. 4 písm. r) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia nariaďuje v § 2 ods. 1 všetkým osobám riadne prekrytie horných dýchacích ciest (nos a ústa) použitím respirátora na verejnosti vo všetkých priestoroch interiérov budov je platná a účinná. Žiadny súd v SR ju nezrušil bez ohľadu na vlastné právne analýzy odporcov rúšok,“ pripomína polícia.

„Podľa článku 13 ods. 1 písm. a) Ústavy SR možno povinnosti ukladať nielen zákonom, ale aj na základe zákona, čiže v konkrétnom prípade vyhláškou ÚVZ vydanou na základe § 59 b) zákona v spojení s § 5 ods. 4 písm. k) a § 48 ods. 4 písm. r) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia,“ vyvracia mylný argument o tom, že ústava hovorí, že Ústava SR hovorí, že povinnosť nemožno ukladať vyhláškou, ale jedine zákonom.

„Paragraf 59 b) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia výslovne uvádza, že vyhláška je všeobecne záväzným právnym predpisom, a že sa zverejňuje nie v zbierke zákonov, ale špecificky vo vestníku vlády. Žiadny súd na Slovensku doposiaľ nerozhodol o jej nezákonnosti či protiústavnosti, preto sú všetci povinní vyhlášku dodržiavať,“ pokračuje vo vysvetľovaní.

Zároveň dodáva, že v právnom štáte platí prezumpcia správnosti rozhodnutí orgánov verejnej moci. Vyhlášky teda platia ak súd nerozhodne inak. „Ak má niekto svoj subjektívny názor na to, že existuje nesúlad právnych noriem, môže sa namiesto hulákania na príslušníkov Policajného zboru obrátiť na súd.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko