Na hlavný obsah

Výjazdový tím pod Tatrami bojuje s nízkou zaočkovanosťou

Snažia sa odľahčiť kolabujúcu popradskú nemocnicu.

Pod Tatrami sa začal očkovací maratón. Výjazdový tím iniciatívy Pomôžme našej nemocnici prejde za dva dni deväť obcí s najnižším percentom vakcinácie. Za nápadom stoja záchranári, gastroprevádzky a Prešovský samosprávny kraj. Snažia sa odľahčiť kolabujúcu popradskú nemocnicu.

Ľudia nemusia cestovať za vakcínou, ale vakcína pricestovala za ľuďmi. Mobilný očkovací tím záchranárov začal ráno v obci Spišský Štiavnik, postupne sa presúvali do Hranovnice, Spišského Bystrého, Kravan a Vikartoviec.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Chirurg Lukáš Ulbricht nasadol do auta mobilnej očkovacej jednotky po nočnej službe na covidovom oddelení. Namiesto oddychu pokračuje v službe verejnosti. Motivuje ho frustrácia z toho, ako im umierajú pacienti priamo pred očami.

„Ja nemám problém sa s niekým vymeniť, nech si vyskúša jednu obyčajnú nočnú službu na covid oddelení. Lebo tá pomoc tým pacientom mnohým je už nemožná,“ hovorí.

Výjazdová jednotka očkuje a zároveň vysvetľuje priamo v rómskych osadách. V každej dedine je totiž veľká komunita, ktorú ovplyvňujú dezinformácie z internetu. Na ich základe tam panuje neúmerný strach z vakcíny.

„Tieto bludy a všetko, čo sa momentálne šírilo, má za následok, že nám denne umiera 70 ľudí,“ skonštatoval František Majerský, prezident Slovenskej komory záchranárov.

V Spišskom Štiavniku po rozhovoroch so záchranármi prišlo z osady na očkovanie 50 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny