Na hlavný obsah

Vyšehradská štvorka chce intenzívnejšie spolupracovať s Južnou Kóreou

Kórejský prezident sa stretol aj s premiérom Hegerom.

Vyšehradská štvorka chce intenzívnejšie spolupracovať s Južnou Kóreou
Premiéri Vyšehradskej skupiny (V4) sprava Mateusz Morawiecki (Poľsko), Eduard Heger (Slovensko), Viktor Orbán (Maďarsko), Andrej Babiš (Česká republika, vľavo) a juhokórejský prezident Mun Če-in (druhý zľava). Foto: TASR/DUNA/MTI

Sto spoločností na Slovensku, piaty najväčší investor u nás. Reč je o Južnej Kórei. Premiéri Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Budapešti stretli s kórejským prezidentom Mun Če-inom.

Témou bola najmä ekonomika – za posledných 5 rokov vzrástol vzájomný obchod V4 s touto ázijskou krajinou o 40 percent. Štáty V4 chcú s Kórejčanmi spolupracovať ešte intenzívnejšie. Záujem má aj Južná Kórea.

Pre Kóreu je Vyšehradská štvorka jeden z najdôležitejších investičných cieľov. Spolupracovať by však mali aj v oblasti vedy a výskumu. „V4 má veľmi silnú bázu v oblasti základných vedomostí a my v aplikovaných vedách. Ak tieto schopnosti a vedomosti spojíme, budeme schopní postaviť sa do čela novej industriálnej revolúcie,“ uviedol kórejský prezident.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vidí možnosť spolupracovať s Kóreou v oblasti elektromobility, vodíkovej mobility, robotizácie, výroby batérií a polovodičov.

„Teší nás keď sa rozvíja elektromobilita a budeme radi, ak aj na Slovensku budeme môcť privítať prvý elektromobil z kórejských automobiliek,“ povedal predseda vlády.

Južná Kórea by mohla zohrať úlohu aj pri prepájaní európskych metropol rýchlostnou železnicou. Ide o najväčší spoločný projekt V4.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet