Na hlavný obsah

Významná interpretka ľudových piesní Darina Laščiaková oslavuje 90 rokov

Slovenské ľudové piesne si bez nej nemožno predstaviť.

Významná interpretka ľudových piesní Darina Laščiaková oslavuje 90 rokov
Slovenská interpretka ľudových piesní Darina Laščiaková sa dožíva 90 rokov. Foto: TASR

Popredná speváčka ľudových piesní, dlhoročná rozhlasová redaktorka a etnografka Darina Laščiaková sa dožíva významného životného jubilea 90 rokov.

Slovenskú ľudovú pieseň si bez Dariny Laščiakovej nemožno predstaviť, ale rovnako to platí aj v obrátenom garde. Populárna speváčka ľudových piesní a folklórna hudba sú ako spojené nádoby, ktoré spolunažívajú vo vzájomnej úcte, láske a symbióze celé desaťročia.

Spevom chce ľuďom robiť radosť

„Ak ľuďom urobím radosť svojím spevom, vďačne im zaspievam. To je môj životný údel, a tomu, kto mi ho dal, musím ešte všeličo splatiť,“ toto vyznanie speváčky prináša na úvod svojej knihy nazvanej Darina Laščiaková – Cesty za ľudovou piesňou (2018) jej autorka Miriam Gažová, V knihe zoširoka predstavuje legendárnu interpretku slovenských ľudových piesní.

Darina Laščiaková, rodená Gažová, sa narodila 23. novembra 1931 v Tvrdošíne. Po maturite na gymnáziu v Trstenej prišla začiatkom 50. rokov do Bratislavy. Štúdium hudobnej vedy a národopisu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FiF UK) ukončila v roku 1956 diplomovou prácou na tému K problematike goralskej hudobnej kultúry na severnej Orave.

V roku 1961 nastúpila ako redaktorka do Československého rozhlasu v Bratislave, kde pracovala 33 rokov. V Redakcii ľudovej hudby vytvorila množstvo hudobno-slovných relácií a cyklov, mapujúcich tradičnú kultúru slovenského ľudu. Spomenúť možno napríklad Listujeme v zbierkach ľudových piesní, Večery pri ľudovej hudbe, Piesne moje, piesne, Z mojej domoviny alebo Hory, ľudia a pieseň.

Spomienky na tieto cesty za ľudovou piesňou zachytila tiež vo svojej publikácii Život s piesňou (2005). Aj v textoch tejto knihy cítiť jej vrúcny a úprimný, spontánny i kultivovaný vzťah k ľudovej hudbe.  

Jej prvým honorárom bola malinovka

Pochádza z hudobne nadanej rodiny. Už v útlom veku vystupovala ako speváčka pri rôznych príležitostiach v Tvrdošíne. Svoje prvé vystúpenie absolvovala ako dva a pol ročná a jej prvým honorárom bol pohár vody s malinovou šťavou. „Samozrejme, že ma učili spievať. Dosť ťažké piesne som spievala už ako dvojročná,“ povedala v relácii RTVS Anjeli strážni. „Vždy som bola rada, keď ma niekto požiadal, aby som spievala,“ dodala.

Počas štúdií na vysokej škole sa stala Darina Laščiaková členkou a sólistkou súboru Lúčnica. Neskôr nahrávala s ľudovými hudbami Eugena Farkaša, Rinalda Oláha a Slávka Volavého, ale najmä s Orchestrom ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu v Bratislave (OĽUN), s ktorým spolupracovala od jeho vzniku v roku 1976.

Na medzinárodnej súťaži rozhlasových nahrávok Prix de musique folklorique de Radio Bratislava získala za interpretáciu tri razy zlatú a raz striebornú medailu.      

Množstvo jej nahrávok s OĽUN-om a so SĽUK-om vyšlo na gramoplatniach a cédečkách. Absolvovala stovky koncertov a vystúpení na rôznych podujatiach a festivaloch doma i v zahraničí.

V jej podaní sú známe najmä piesne z rodného oravského regiónu, vrátane prekrásnej a nezabudnuteľnej svadobnej odobierky Zbohom ostávajte, mamičkine prahy. Účinkovala aj v niekoľkých filmoch ako napríklad Balada o Vojtovej Maríne (1964), Kubo (1965) a Môj vienok zelený (1968).  

„Hlboko sa zapísala do sŕdc širokej kultúrnej verejnosti. Spevu zasvätila život a ľudové piesne sa stali jej životnými sprievodcami. Nečudo, že jej piesne a spev s jej vlastným osobitým štýlom prejavu zostávajú zaznamenané v rôznych dokumentoch ako vzácne umelecké hodnoty, ktoré jedinečne obohatili našu celonárodnú ľudovú kultúru,“ povedal o tvorbe Dariny Laščiakovej etnomuzikológ Ondrej Demo, ktorý s ňou tri desaťročia (1961-1991) pracoval v Redakcii ľudovej hudby Československého rozhlasu v  Bratislave.

Zaslúžilá umelkyňa (1975) Darina Laščiaková získala za svoju tvorbu viacero uznaní a ocenení. V roku 2009 sa stala nositeľkou Krištáľového krídla za celoživotné dielo a v roku 2013 jej prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič udelil Pribinov kríž I. triedy za mimoriadny prínos do slovenskej kultúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko