Na hlavný obsah

WHO: Šírenie koronavírusu sa spomaľuje všade okrem Európy

V regióne pribúdajú aj úmrtia.

WHO: Šírenie koronavírusu sa spomaľuje všade okrem Európy
Foto: TASR

Počet úmrtí v súvislosti s koronavírusovou nákazou vzrástol v Európe za uplynulý týždeň o desať percent. Európa je tak jediným regiónom na svete, kde neustále pribúda infikovaných aj zosnulých, uviedla v stredu (10.11.) podľa agentúry AP Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Rast v tomto regióne s 53 štátmi pokračoval šiesty týždeň za sebou. V Európe, do ktorej WHO radí aj bývalé krajiny Sovietskeho zväzu, za posledný týždeň pribudlo novoinfikovaných v priemere o sedem percent. Až 42 percent krajín v tomto regióne ohlásilo viac ako desaťpercentný nárast prípadov.

Celkovo na svete pribudlo 3,1 milióna zaregistrovaných prípadov, z toho 1,9 milióna v Európe. Počet úmrtí na covid-19 po celom svete, s výnimkou Európy, klesol o štyri percentá.

V Amerike je situácia lepšia

V Amerike podľa WHO klesol počet novoinfikovaných o zhruba päť percent. V juhovýchodnej Ázii a Afrike klesol počet úmrtí v súvislosti s koronavírusom asi o tretinu, aj keď tieto regióny nemajú dostatok vakcín proti covidu-19.

Farmaceutická spoločnosť Pfizer v utorok (9. 11) požiadala americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), aby schválil tretiu posilňovaciu dávku vakcíny proti covidu-19 pre všetkých dospelých. WHO vyzvala všetky krajiny, aby aspoň do konca roka nepodávali tretie dávky. Zaviedlo ju zatiaľ približne 60 štátov.

Šéf európskej sekcie WHO Hans Kluge minulý týždeň varoval, že Európa „je opäť v epicentre pandémie“ a tempo šírenia koronavírusu by v regióne mohlo viesť k ďalšiemu pol miliónu úmrtí spojených s ochorením covid-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet